News

Vacanța de primăvară, prelungită din 2 aprilie în 4 mai, cea de vară, micșorată cu 2 săptămâni. Anunțul ministrului Educației

23.03.2021 | 23:20
Vacanța de primăvară, prelungită din 2 aprilie în 4 mai, cea de vară, micșorată cu 2 săptămâni. Anunțul ministrului Educației
Elevii nu se vor întoarce fizic la şcoală după vacanţa de primăvară. Varianta luată în calcul de Ministerul EducaţieiColaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vacanța de primăvară va fi prelungită. Aceasta va începe la 2 aprilie și se va încheia la 4 mai. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației. Oficialul a mai anunțat că această modificare va duce la micșorarea vacanței de vară cu 2 săptămâni.


Vacanța de vară a elevilor, micșorată cu două săptămâni

UPDATE, ora 23:20 / Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu noi precizări legate de modificarea anului școlar. Astfel, semestrul al doilea se va încheia cu două săptămâni mai târziu, pe 2 iulie în loc de 18 iunie, cu excepţia claselor a VIII-a şi a XII-a şi a celor din învățământul profesional şi tehnic.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că două săptămâni vor fi luate din vacanța de vară a elevilor și adăugate celei din primăvară, susține ministrul.

Vor exista 3 excepții de la această modificare:

  • elevilor clasei a VIII-a, care termină pe 25 iunie, în loc de 11 iunie
  • elevilor clasei a XII-a care termină 18 iunie, în loc de 4 iunie
  • învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie, în loc de 9 iulie
ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 18:07 / Sorin Cîmpeanu a precizat că este o perioadă critică din perspectivă epidemiologică. Acest lucru a făcut ca vacanța să fie prelungită cu trei săptămâni.

Ministrul Educației a spus că măsura are mai multe avantaje. Va include atât Paștele ortodox, cât și cel catolic, dar va reduce și mobilitatea în luna aprilie.

Vacanta de primăvară va fi prelungită din 2 aprilie până la 4 mai. Anunțul ministrului Educației

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe”, a spus Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT

„Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a adăugat acesta.

Sorin Cîmpeanu a spus că măsura are mai multe avantaje: observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat,” a subliniat demnitarul.

„Al patrulea avantaj – să permită încheierea simulărilor pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională până pe 31 martie, deci să rămână deschise până la 1 aprilie, având avantajul că putem derula toate simulările – clasa a VIII-a , clasa a XII-a, clasa a XIII-a. Se susţin la datele planificate evaluările pentru clasa a IV-a şi a VI-a”, a explicat ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Sorin Cîmpeanu a precizat că măsura are și dezavantaje: „Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai”.

El spune că s-a ales varianta prin care pierderea este mai mică: „Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri