News

Vacanță la Pomorie după ce Bulgaria a devenit ”verde”. Ce trebuie să ştie românii care îşi petrec concediul în ţara vecină

Cum îşi pot petrece românii vacanţa la Pomorie după ce Bulgaria a devenit ”verde”.
25.05.2021 | 16:25
Pomorie
ADVERTISEMENT

940.000 de români și-au petrecut în 2020 vacanța în Bulgaria. În 2021, turismul din țara vecină a fost până acum afectat de restricțiile impuse de pandemie. De vineri seara însă a intrat pe lista verde și te poți întoarce în România ca și în anii dinaintea apariției Covid-19. În schimb, la intrarea în Bulgaria trebuie să prezinți un test antigen sau PCR negativ dacă nu ești vaccinat sau dovada că ai avut coronavirus în ultimele 180 de zile.

Sunt speranțe că în această vară bulgarii ar putea renunța chiar și la aceste măsuri și să se intre liber cum a fost și anul trecut când o mulțime de români au renunțat la a mai călători în Grecia pentru a evita testarea și au ales Bulgaria.  Un test rapid antigen în București costă doar 69 de RON la unele clinici și ți se dă rezultatul pe loc în engleză pentru a-l prezenta la vamă. Cei vaccinați sau cei care au trecut în ultimele 180 de zile prin boală  trec cu documentul care atestă acest lucru fără să mai scoată vreun ban din buzunar.

ADVERTISEMENT

Vacanță la Pomorie după ce Bulgaria a devenit ”verde”. Hoteluri de lux, la preţuri accesibile

Noi am plecat vineri la prânz în Bulgaria și am trecut pe la vama din Ruse. Am stat aproximativ 10 minute la vamă, timp în care ne-au verificat documentele, am cumpărat vignietă care pe 7 zile costă 9 euro și am plecat mai departe spre Pomorie, destinația noastră finală, care este la 330 de km de București. Drumul este destul de bun, chiar dacă nu există autostradă pe acest traseu și am ajuns în aproximativ 6 ore cu tot cu opriri.

La hotel tot personalul purta mască și erau soluții dezinfectante peste tot. La recepție nu stai mai mult de 3 minute, fiind totul organizat din timp pentru turiști pentru a nu se crea aglomerație. Hotelierii oferă măști turiștilor, dar nu-i obligă să o folosească. În Bulgaria pe stradă nu am văzut pe nimeni să poarte mască, iar în resorturi turiștii sunt mult mai relaxați în comparație cu România. Practic, te simți ca înainte de pandemie chiar dacă se fac eforturi pentru ca riscurile infectării să nu existe.

ADVERTISEMENT

Camere de izolare pentru bolnavi sau de carantină pentru turiștii testați pozitiv

Respectăm toate măsurile anti-Covid-19 pe care autoritățile bulgare le-au luat. Infrastructura resortului este așa făcută încât să fie disponibili mai mult de 45.000 de metri pătrați, ceea ce înseamnă că este ușor pentru noi să asigurăm respectarea distanțării sociale. Șezlongurile și umbrelele sunt așezate în așa fel încât să aibă distanța minimă între ele. Chiar dacă hotelul este plin pe timpul verii, fiecare oaspete va avea șezlongul său pe marginea piscinei și la plajă și va exista distanțare și la masă.

Dincolo de asta, la barurile care oferă mâncare și băutură, nu există autoservire. Staff-ul nostru servește mâncarea și băutura oaspeților noștri. Distanța de minimum 1.5 metri este păstrată oriunde în resort.

ADVERTISEMENT

Anul acesta ca o noutate am pregătit pentru turiștii care se simt rău, au simptome specifice COVID-19, camere de izolare. Aceste camere pot fi folosite gratuit și de cei care sunt testați pozitiv în timpul sejurului și trebuie să stea în carantină. De asemenea, noi avem o înțelegere cu un laborator care efectuează teste PCR și oamenii se pot testa direct la hotel dacă anunță acest lucru la recepție”, ne-a explicat Preslava Boycheva, manager de vânzări și de marketing la Wave Resort, un hotel de cinci stele construit în 2019 în stilul resorturilor din Antalya, situat între Nesebar și Pomorie.

Românii nu s-au înghesuit weekendul trecut în Bulgaria deoarece până vineri seara Bulgaria a fost pe lista galbenă. Ce înseamnă asta? Că la întoarcere turiștii trebuiau să mai scoată bani din buzunar pentru a efectua un test PCR care costa în jur de 30 de euro de persoană. Iar dacă ieșea pozitiv riscau să rămână în carantină 14 zile. Acum însă te poți întoarce doar cu buletinul sau pașaportul. Noi ne-am întors prin Vama Veche și nu am stat mai mult de 3 minute.

ADVERTISEMENT

Vremea este frumoasă și în weekendul care tocmai a trecut turiștii au putut să facă plajă și să se bălăcească de dimineață până seara. Iar pentru amatorii de excursii Bulgaria este locul potrivit.

Pomorie este situat la doar 15 kilometri de cea mai importantă destinație turistică din Bulgaria pe timpul verii. Este vorba despre Nessebar, aflat la 10 minute de mers cu mașina, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, protejat în prezent de UNESCO, colonizat de greci în 510 î.Hr! Localitatea este spectaculoasă datorită podului cu Moara de Vânt care desparte marea pentru a ajunge în orașul vechi înțesat cu magazine, terase și restaurante, în casele conservate de secole și construite în specificul locului.

În zonă este și Camel Park Sunny Beach, care nu poate fi ratat de familiile cu copii mici. Acolo poți hrăni și călări cămile și imortaliza amintiri de neuitat. Animalele au fost adus din Cipru.

 

Nessebar

 

Pomorie făcea parte din Via Pontica, drumul roman din Peninsula Balcanică care lega Bosforul și Dunărea

Pomorie este de asemenea un oraș antic, fondat sub denumirea de Anhialo (n.r. în traducere De sare) în secolul V î.Hr.! Acesta făcea parte din Via Pontica, drumul roman din Peninsula Balcanică care lega Bosforul și Dunărea.

În acest moment este o localitate modernă care și-a păstrat însă ceva din aerul antic, cu mănăstiri și biserici vechi funcționale, un port foarte frumos amenajat, plaje late cu nisip fin, unde se află Muzeul Sării, un mormânt din perioada tracilor, observator pentru păsări, dar și Lacul Pomorie, un lac sărat din Bulgaria foarte căutat pentru nămolul terapeutic. Iar vestea bună este că turiștii pot să-și petreacă aici vacanța în siguranță. Totul a fost explicat pentru FANATIK.RO de către primarul localității.

Ne concentrăm pe măsurile de siguranță și de prevenție pe care administrația din Pomorie le poate lua pentru turiștii care vin în orașul nostru. După acel dificil an 2020, în care am avut pandemia de Covid-19, Pomorie este acum unul dintre cele mai sigure orașe din Bulgaria, dacă ne uităm pe statisticile oficiale. Cea mai bună veste a săptămânii este că în ultima săptămână nu s-au înregistrat cazuri noi de Covid-19 în Pomorie.

Unul din punctele asupra cărora ne-am concentrat în special și pe care vreau să-l scot în evidență campania masivă de vaccinare în zonă pentru toți lucrătorii din industria turismului. Avem disponibile toate tipurile de vaccin de pe piață, Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. Municipalitatea din Pomorie ține legătura strânsă cu toate hotelurile din zonă, așa că managerii hotelurilor sunt informați că își pot trimite angajații să se vaccineze.

În acest moment, aproape 35% din populația din zonă este vaccinată și avem aceste coridoare verzi în centrele medicale. Dincolo de asta, administrația din Pomorie oferă coridoare verzi în spitale pentru oricine dorește să se vaccineze.

Avem Muzeul Sării, care arată cum se producea sarea acum mulți ani. Este singurul Muzeu în aer liber de acest gen din Peninsula Balcanică. Sarea a fost considerată acum multă vreme a fi aurul alb. Dar, dincolo de asta, Pomorie are și aurul negru, adică nămolul, care este folosit de secole întregi drept tratament. Este foarte cunoscut că Pomorie este capitala SPA de pe coasta Mării Negre din Bulgaria, în special datorită acestui nămol de aici.

Unul dintre avantajele pe care le are Pomorie, ca destinație turistică, față de celelalte stațiuni din nordul coastei Mării Negre, cum ar fi Varna sau Balcic, este că aici plajele sunt mai frumoase, mai lungi, mai late, cu un nisip mai fin. Și climatul este mai plăcut, mai domol, pentru că suntem localizați în partea de sud a coastei Mării Negre. aici este una din cele mai mari plaje din Bulgaria de pe coasta Mării Negre, cu un nisip fin. Găsiți aici hoteluri de toate categoriile, de la 2 la 5 stele.”, a declarat Ivan Alexiev, primarul orașului Pomorie, pentru FANATIK.RO.

La Pomorie sunt locuri de cazare pentru toate buzunare. Prețurile la cazare în Pomorie variază de la 16 euro pe noapte la Guest House Sunflowers, o pensiune aflată aproape de plajă, 115 euro pe noapte la Sunset Resort, sau 106 de euro pe noapte la Grand Hotel Pomorie, hoteluri de lux cu All Inclusive.

ADVERTISEMENT
Tags: