News

Vacanțe în străinătate pe timpul pandemiei. Unde îşi pot petrece românii concediile peste hotare şi ce condiții trebuie să respecte

25.05.2020 | 18:46
Vacante in strainatate pe timpul pandemiei Unde isi pot petrece romanii concediile peste hotare si ce conditii trebuie sa respecte
ADVERTISEMENT

Apropierea sezonului festival a determinat mai multe țări să relaxeze restricțiile impuse în timpul pandemiei de coronavirus, astfel încât să poată primi turiștii străini să-și facă vacanțele, în multe cazuri programate cu multă vreme înainte. Prezentăm mai jos condițiile în care se poate călători în cele mai populare destinații turistice pentru români.

Vacanțe în străinătate pe timpul pandemiei. Bulgaria își deschide granițele pentru vecini

Bulgaria, Serbia și Grecia au convenit deja să nu mai bage în carantină cetățenii care circulă între cele trei state. Deși a participat la aceste discuții și avea posibilitatea să devină parte a înțelegerii celorlalte trei state balcanice, România nu a aderat, deocamdată, la această convenție.

ADVERTISEMENT

Cum Guvernul a promis că va permite redeschiderea teraselor de la 1 iunie și a restaurantelor de la 15 iunie pentru relansarea turismului, este probabil că va renunța și la restricțiile pe care le-a impus în relația cu țările vecine care atrag în fiecare vară un număr important de români.

Cert este că, de la 1 iunie, românii care vor să meargă în Bulgaria nu vor mai intra în carantină fiind nevoiți doar să completeze o declarație pe proprie răspundere că nu au simptome ce pot fi asociate COVID-19 și că-și asumă riscul călătoriei.

ADVERTISEMENT

La restaurantele din Bulgaria masa se va putea lua, potrivit condițiilor stabilite deocamdată de autoritățile de la Sofia, doar în spații deschise. Există posibilitatea amenajării de bufeturi, însă hrana la acestea va fi servită doar de către personal cu mască și mănuși. Mesele vor fi amplasate la distanțe de cel puțin 1,5 metri una de cealaltă și numărul persoanelor de la aceeași masă va fi limitat la patru.

Potrivit The Sofia Globe, vor fi deschise piscinele, însă nu și facilitățile de spa. Guvernul de la Sofia își rezervă dreptul de a modifica restricțiilee în funcție de situația epidemiologică.

ADVERTISEMENT

Românii, pe lista scurtă a grecilor

Grecia deschide sezonul turistic străinilor din 19 țări începând cu data de 15 iunie. Pe lista celor 19 se află și România. Statele au fost selectate pe ”criterii epidemiologice”, fiind incluse cele în care epidemia a fost ținută relativ bine sub control. Greek City Times scrie că cetățenii acestor țări vor putea intra în țară fără a sta în carantină și fără să li se ceară rezultatul unui test recent pentru coronavirus.

În Grecia este deja permisă redeschiderea restaurantelor, însă în interiorul acestora trebuie ca cel puțin jumătate din mese să rămână libere. De asemenea, feriboturile vor vinde doar 50% din biletele pe care le-ar fi avut disponibile într-o perioadă normală, aceeași măsură fiind valabilă, de altfel, în toate mijloacele de transport. În  momentul de față, este încă obligatorie utilizarea măștii în transportul în comun.

ADVERTISEMENT

Turcia așteaptă turiștii de peste hotare din 15 iunie, implementând măsuri draconice de siguranță pe aeroporturi și în unitățile de turism, unde servirea se va face doar de către personal cu mască de protecție și mănuși.

Pe aeroporturi va fi luată temperatura fiecărui pasager, iar aceștia vor trebui să poarte măști de protecție. Vor fi amenajate centre de testare pentru toți străinii care nu au un test de coronavirus mai recent de 72 de ore.

Croația este deja accesibilă, Muntenegru rămâne închis

Din cauza unei situații epidemiologice foarte bune, Croația a redeschis granițele pentru turiști din 9 mai, fără să fie nevoie de carantină sau testare. Toți cetățenii străini care intră în țară vor primi un pliant cu măsurile pe care trebuie să le respecte pe durata șederii lor. De asemenea, este necesar să prezinte la graniță un document care să ateste că au rezervare făcută la o unitate de cazare.

Destinație turistică din ce în ce mai populară, Muntenegru încă nu a luat o decizie privind data la care va fi permis accesul turiștilor străini, în pofida unui număr relativ redus de infecții cu coronavirus. În momentul de față au fost redeschise restaurantele și cafenelele, dar mesele sunt amplasate la doi metri una de alta, distanță care trebuie respectată și pe plaje.

Italia  va permite accesul turiștilor de pe data de 3 iunie, cu rezerva că unele restricții pot fi menținute sau reintroduse la nivel regional dacă se constată un reviriment al numărului  de cazuri de COVID-19.

Condiții speciale pentru Italia

Potrivit Agenției Naționale de Turism din Italia, este permisă deja redeschiderea hotelurilor și pensiunilor cu condiția respectării unei distanțe de un metru între persoane în zonele comune. Cu respectarea măsurilor de distanțare a fost permisă și redeschiderea muzeelor și a monumentelor istorice.

Restricțiile care trebuie respectate în restaurante, puburi etc. depind de la o regiune la alta, aceeași variație fiind posibilă și pe plajele italiene. De asemenea, a fost permisă și redeschiderea mall-urilor.

Teatrele, cinematografele și sălile de concerte vor fi redeschise abia pe 15 iunie, fiind necesară asigurarea unei distanțe de cel puțin un  metru între spectatori. Pentru spectacolele în aer liber, număr maxim de persoane îngăduit este de 1.000, iar pentru cele în spații închise de 200. De pe 25 mai autoritățile au permis și redeschiderea sălilor de sport și a piscinelor.

În Spania, premierul Pedro Sanchez a anunțat, sâmbătă, că accesul turiștilor străini este permis începând cu luna iulie. Deocamdată, autoritățile de la Madrid nu au detaliat condițiile în care acest lucru va avea loc, nefiind exclus ca Spania să rămână în stare de urgență până pe 14 iunie.

ADVERTISEMENT
Tags: