Vara se apropie cu pași repezi, iar mulți ruși planifică să călătorească în stațiunile lor preferate din Europa, însă a acest lucru a devenit mai dificil după izbucnirea conflictului ruso-ucrainean. Problemele apar nu doar în ceea ce privește transferurile și metodele de plată, ci și în obținerea vizelor. Din toamna anului 2022, rușii au întâmpinat dificultăți în obținerea vizelor Schengen, deoarece Uniunea Europeană a suspendat regimul simplificat de vize cu Rusia. Astfel, procesul de obținerea vizelor a devenit mai complicat, iar acestea sunt eliberate pentru o perioadă scurtă de timp.
Pe 12 septembrie 2022, regimul simplificat de vize între Uniunea Europeană și Rusia a fost suspendat. Regulile pentru obținerea vizelor Schengen au devenit mai stricte pentru mii de ruși. Prețul vizelor a crescut de la 35 de euro (3 mii de ruble) la 80 de euro (6,9 mii de ruble), iar pentru copiii cu vârsta de peste șase ani, prețul a ajuns la 40 de euro (3,4 mii de ruble). Durata vizelor, de asemenea, a fost redusă.
Termenul oficial de procesare a documentelor a crescut de la 10 la 15 zile. Dacă consulatul decide să efectueze verificări suplimentare, acest proces poate dura până la 45 de zile. Cerințele consulatelor au devenit și mai stricte. De exemplu, Austria acceptă doar polițe de asigurare eliberate de companii europene sau ruse acreditate de ambasadă. Germania solicită o poliță de asigurare doar de la companii germane sau alte companii europene, precum și un extras bancar dintr-o bancă care operează în țările UE.
Consulatele cer acum și confirmarea itinerariului de călătorie. De exemplu, turiștii care doresc să participe la un concert sau să facă o excursie trebuie să prezinte bilete tipărite și documente care să confirme cazarea în țară, precum o rezervare la un hotel sau un apartament închiriat.
“Voucherele de la hotel cu anulare gratuită și biletele de avion nu mai sunt valabile. Acum, biletul de avion dus-întors și cazarea la hotel trebuie să fie plătite integral. Toate acestea sunt verificate cu atenție”, spun reprezentanții unei agenții de turism.
Rușii trebuie să prezinte o adeverință de la angajator și să confirme veniturile cu un extras bancar. În trecut, se solicita doar unul dintre aceste documente. Potrivit agențiilor de turism, solicitanții vizelor trebuie să aibă cel puțin 350 de mii de ruble (2.896 de euro) în cont. Italia cere 500 de mii de ruble (5.792 de euro).
Unele țări, cum ar fi Austria, Germania, Ungaria, Luxemburg, Portugalia și Croația emit vizele Schengen doar pentru anumite categorii de cetățeni, cum ar fi membrii de familie ai cetățenilor care locuiesc în statele Schengen, proprietarii imobiliarelor în statele Schengen și persoanele care au urgențe, cum ar fi tratamentul medical sau îngrijirea unui membru al familiei.
“Puteți obține o viză cu o singură intrare în Bulgaria sau Croația în perioada călătoriei planificate, dar va trebui să așteptați mult timp – aproximativ 30 de zile lucrătoare. Recomandăm turiștilor care doresc să obțină o viză Schengen fără probleme să contacteze centrele de vize din Franța, Italia și Spania”, a explicat Nasiba Aliyeva, directorul agenției de turism 100 Roads of Moscow, pentru lenta.
Potrivit acesteia, Franța emite vize Schengen multiple valabile între șase luni și cinci ani. Italia emite în principal vize pe durata călătoriei, dar poate emite vize valabile până la un an dacă turistul a avut vize italiene anterioare și a călătorit în țară cu ele. Spania emite în principal vize valabile timp de trei luni.
Cu toate acestea, este foarte dificil pentru turiștii care doresc să obțină o viză Schengen pentru Franța să găsească o dată liberă pentru depunerea actelor. Agenția de turism a adăugat că încercarea de a obține o viză Schengen pentru Franța merită doar dacă călătoria este planificată în următoarele două-trei luni. Grecia este una dintre cele mai “accesibile” țari din UE, iar vizele se obțin mult mai ușor. Actele sunt procesate în termen de trei până la cinci zile lucrătoare, iar programările pentru depunerea documentelor pot fi făcute pe parcursul săptămânii.
“Dacă plecați pe 5 iunie, documentele pentru Schengen trebuie depuse până pe 30 mai. Se pare că Grecia a devenit un pic mai accesibilă”, au adăugat reprezentanții agenției de turism.