News

Vacanţele elevilor, decalate în funcţie de regiuni. USR-PLUS propune schimbarea structurii anului şcolar

20.04.2021 | 12:40
Vacantele elevilor decalate in functie de regiuni USRPLUS propune schimbarea structurii anului scolar
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inedit propus de USR PLUS prevede decalarea vacanțelor școlare în funcție de regiuni. Scopul acestei inițiative include stimularea creşterii turismului.

Propunerea legislativă propune decalarea vacanțelor școlare pe regiuni, cu începerea anului școlar în prima zi de luni din septembrie pentru elevii claselor primare, a VIII-a, a XII-a și în a treia zi de luni din septembrie pentru ceilalți elevi.

ADVERTISEMENT

Obiectivele modificării legii sunt stimularea creşterii turismului şi industriei HoReCa și creșterea confortului celor care merg în vacanță, se arată în expunerea de motive, conform Edupedu.ro.

Proiect de lege inedit propus de USR PLUS: decalarea vacanțelor școlare în funcție de regiuni

Inițiativa îi aparține deputatului USR PLUS Alin Apostol. Proiectul de lege propune schimbarea structurii anului școlar prin modificarea Legii Educației.

ADVERTISEMENT

Deputatul USR PLUS explică că acest model de vacanță este o soluție care „stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni”.

USR PLUS propune decalarea vacanțelor școlare în funcție de regiuni. Care ar fi beneficiile

Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere.

ADVERTISEMENT

O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”, spune Alin Apostol .

Acum câteva zile, un alt parlamentar USR PLUS, senatorul Ștefan Pălărie, a inițiat un proiect de lege care prevede alinierea la media europeană cu 180 de zile de școală. Acest lucru ar însemna o creștere cu 18 zile.

ADVERTISEMENT

Propunerile parlamentare de modificare a structurii anului școlar vin după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că poate fi extinsă perioada de cursuri a viitorului an școlar. Se discută chiar și o revenirea la trimestre.

ADVERTISEMENT