News

Vaccin anti-Covid sub formă de spray, dezvoltat în Finlanda. Produsul, rezultate bune pe animale

09.03.2021 | 20:54
Vaccin antiCovid sub forma de spray dezvoltat in Finlanda Produsul rezultate bune pe animale
ADVERTISEMENT

Un vaccin anti-Covid sub formă de spray nazal este dezvoltat în această perioadă de cercetătorii din Finlanda. Nordicii sunt încrezători în produsul la care lucrează, mai ales după ce studiile pe animale au dat rezultate promițătoare.

Nordicii afirmă că această nouă ”armă” contra SARS-CoV-2 este bazată pe tehnologia de transfer genic și poate fi adaptat cu ușurință contra noilor mutații de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Această tehnologie a fost deja utilizată cu succes în mai multe studii clinice folosind terapia genică pentru tratarea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Vaccin anti-Covid sub formă de spray nazal, rezultate promițătoare în Finlanda

Rokote Laboratories Finland Ltd., o companie nou-înființată cu sediul în Finlanda, lucrează intens în această perioadă pentru a dezvolta și introduce pe piețele internaționale un vaccin anti-Covid sub formă de spray nazal. Vaccinul se bazează pe cercetări efectuate la Universitatea din Helsinki și Universitatea din Finlanda de Est.

ADVERTISEMENT

Vaccinul folosește tehnologia de transfer genetic dezvoltată la Universitatea din Finlanda de Est de către grupul de cercetare al profesorului Academiei Seppo Ylä-Herttuala, iar tehnologia a fost deja utilizată cu succes în mai multe studii clinice folosind terapia genică pentru tratarea bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Cercetătorii afirmă despre acest vaccin că nu are în el virusul SARS-CoV-2, iar rezultatele preliminare ale studiilor arată că acesta a avut rezultate bune când a fost aplicat pe pe animale. Testele clinice la om vor începe în câteva luni, potrivit site-ului SciTechDaily.

ADVERTISEMENT

Avantajele vaccinului pe bază de spray nazal în lupta cu Covid-19

Administrarea nazală a acestui vaccin a fost aleasă ca metodă de administrare a noului vaccin, deoarece virusul este transmis în mod natural prin căile respiratorii. Finlandezii spun că administrarea nazală pare să inducă un răspuns imun mai larg decât administrarea intramusculară.

Vaccinurile injectate intramuscular produc anticorpi IgG în fluxul sanguin, dar vaccinurile nazale produc, de asemenea, un răspuns IgA care protejează membranele mucoase.

ADVERTISEMENT

Presupunem că acest lucru îi poate împiedica pe cei care au primit vaccinul să transmită virusul”, spune profesorul Academiei Seppo Ylä-Herttuala de la Universitatea din Finlanda de Est.

Potrivit acestuia, programele de vaccinare în curs de desfășurare nu elimină necesitatea de noi vaccinuri, deoarece se așteaptă ca noi variante să provoace noi valuri de infecție.

”Chiar dacă am putea vaccina întreaga populație, cel puțin persoanele din grupurile de risc medical vor avea în continuare nevoie de noi vaccinuri împotriva noilor variante în următorii ani.

Vaccinurile utilizate în prezent oferă o protecție clar mai scăzută împotriva variantei sud-africane, care va fi probabil virusul dominant în următorul val.

Vaccinul nostru ia deja în considerare cele mai importante variante, adică cea sud-africană, braziliană și cea britanică. Cu siguranță va exista o cerere pentru acest tip de vaccin”, spune profesorul de virologie Kalle Saksela de la Universitatea din Helsinki.

ADVERTISEMENT