News

Un vaccin ARN împotriva HIV/SIDA testat cu succes de cercetătorii americani. “O abordare promițătoare”

Tehnologia ARN mesager, folosită pentru vaccinurile împotriva COVID-19, a fost adaptată împotriva infecției HIV/SIDA. Testele pe animale au oferit rezultate bune, explică cercetătorii.
10.12.2021 | 12:20
Un vaccin ARN impotriva HIVSIDA testat cu succes de cercetatorii americani O abordare promitatoare
ADVERTISEMENT

Tehnologia ARN mesager (ARNm), dezvoltată în ultimele decenii, a fost utilizată în obținerea a două seruri eficiente împotriva diferitelor tulpini de COVID-19. Folosirea acesteia deschide calea către noi tratamente, multe dintre acestea pentru boli împotriva cărora nu avem o modalitate eficientă de a lupta.

Cercetătorii Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase (NIAID), Statele Unite ale Americii, au anunțat că au creat un vaccin experimental împotriva HIV/SIDA folosind tehnologia ARN mesager, după cum aflăm dintr-un comunicat de presă al NIH, Institutul Național de Sănătate al SUA.

ADVERTISEMENT

Vaccinul a oferit rezultate promițătoare în cazul testării pe animale. Cercetătorii au administrat și au observat modul în care serul s-a comportat în cadrul experimentelor realizate pe șoareci și macaci rhesus.

Într-un studiu publicat în revista Nature Medicine, cercetătorii au demonstrat că serul lor este sigur și că determină obținerea de anticorpi și a unui răspuns adecvat în cazul unui virus asemănător cu HIV.

ADVERTISEMENT

În cazul macacilor care au primit mai multe doze ale acestui ser, cercetătorii au stabilit că riscul de infecție cu HIV este cu 79% mai mic decât în cazul animalelor care nu au fost imunizate.

Decenii de muncă pentru obținerea unui vaccin împotriva HIV

De la declararea HIV/SIDA boală de sine stătătoare cu aspect de pandemie de către OMS, în anul 1981, cercetătorii au depus eforturi constante pentru identificarea unor tratamente și vaccinuri împotriva acestei afecțiuni.

ADVERTISEMENT

“În ciuda a aproape patru decenii de eforturi din partea comunității științifice globale, un vaccin eficient pentru prevenirea HIV rămâne un obiectiv evaziv”, a declarat dr. Anthony Fauci, șef al laboratorului și unul dintre cercetătorii care au semnat studiul.

Dr. Fauci a explicat faptul că tehnologia ARNm a permis cercetătorilor să depășească limitările vaccinurilor create în trecut. “Acest vaccin experimental cu ARNm combină mai multe caracteristici care pot depăși deficiențele altor vaccinuri experimentale HIV și reprezintă astfel o abordare promițătoare.” 

ADVERTISEMENT

Cum funcționează acest vaccin împotriva HIV/SIDA?

În linii mari, vaccinul împotriva HIV/SIDA funcționează la fel ca vaccinul împotriva COVID-19. Diferența dintre aceste seruri este dată de către “ținta” acestora. Astfel, acest vaccin experimental poartă instrucțiuni pentru două dintre proteinele-cheie ale HIV: Env și Gag, în loc de proteina Spike.

Celulele musculare ale animalelor pe care acest vaccin a fost testat creează cele două proteine, producând particule asemănătoare virusului HIV(VLP).

Aceste particule nu pot infecta celulele, deoarece nu au întregul cod genetic al virusului HIV, dar pot stimula crearea unui răspuns imun adecvat în fața unei astfel de infecții.

În experimentele pe șoareci, două doze de vaccin ARNm au dus la formarea unor anticorpi împotriva HIV în cazul tuturor subiecților. Proteinele Env produse pe baza instrucțiunilor din vaccina seamănă foarte bine cu cele de pe suprafața virusului HIV.

“Afișarea mai multor copii ale proteinei autentice ale învelișului HIV pe fiecare VLP este una dintre caracteristicile speciale ale platformei noastre care imită îndeaproape infecția naturală și ar fi putut juca un rol în declanșarea răspunsurilor imune dorite”, explică dr. Paolo Lusso, specialist al NIAID în cadrul Laboratorului de Imunoreglare.

“Acum ne perfecționăm protocolul de vaccinare pentru a îmbunătăți calitatea și cantitatea VLP-urilor produse. Acest lucru poate crește și mai mult eficacitatea vaccinului și poate scădea numărul de inoculări primare și suplimentare necesare pentru a produce un răspuns imun robust. Dacă se confirmă siguranța și eficiența, intenționăm să efectuăm un studiu de fază 1 a acestei platforme de vaccin pe voluntari adulți sănătoși”, adaugă dr. Lusso.

ADVERTISEMENT