News

Progrese în lupta contra virusului Zika. Un vaccin în teste preclinice împiedică transmiterea virusului de la mamă la făt

Un vaccin candidat împotriva virusului Zika este eficient în prevenirea transmiterii virusului Zika de la mamă la făt în studiile preclinice pe animale, potrivit unui nou studiu
28.01.2022 | 18:33
Progrese in lupta contra virusului Zika Un vaccin in teste preclinice impiedica transmiterea virusului de la mama la fat
ADVERTISEMENT

Focarul Zika din 2015-2016 din Brazilia și din alte țări din America a provocat o creștere a numărului de avorturi spontane și o constelație de malformații congenitale, numite Sindrom Zika congenital, inclusiv capete anormal de mici și tulburări de neuro-dezvoltare.

În următoarea fază a cercetării pe animale, oamenii de știință vor să afle ce se întâmplă dacă vaccinul este administrat în timpul sarcinii.

ADVERTISEMENT

Vaccin contra Zika, rezultate promițătoare în studiile preclinice

Cercetarea, publicată în jurnalul npj Vaccines, este o colaborare între Trudeau Institute, Texas Biomedical Research Institutes Southwest National Primate Research Center (SNPRC) și Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR), unde a fost dezvoltat vaccinul.

„S-a dovedit că vaccinul este sigur pentru persoanele care nu sunt gravide, dar, desigur, trebuie să știm dacă este sigur și eficient pentru persoanele cu cel mai mare risc: femeile însărcinate și bebelușii lor lor”, spune dr. In-Jeong Kim, imunolog viral la Institutul Trudeau și autor principal al lucrării, citat de Medical Xpress.

ADVERTISEMENT

„Studiile noastre de fezabilitate efectuate la Trudeau și Texas Biomed arată rezultate foarte promițătoare că vaccinul administrat înainte de sarcină va oferi niveluri ridicate de protecție mamelor și bebelușilor”.

Focarul Zika din 2015-2016 din Brazilia și din alte țări din America a provocat o creștere a numărului avorturilor spontane și o constelație de malformații congenitale, numite Sindrom Zika congenital, inclusiv capete anormal de mici și tulburări de neuro-dezvoltare.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a determinat Organizația Mondială a Sănătății să declare focarul Zika o urgență de sănătate publică de interes internațional.

„Este important să testăm vaccinurile înainte de următorul focar mare, pentru că va mai exista un altul”, spune dr. Jean Patterson, virusolog la Texas Biomed și autor principal al lucrării.

ADVERTISEMENT

„Zika face parte dintr-o familie de viruși despre care se știe că trec prin cicluri. Acești viruși tind să se răspândească rapid prin populații naive care nu au fost niciodată expuse la virus înainte, apoi infecțiile scad de ani de zile, deoarece majoritatea oamenilor au fost expuși.

Pe măsură ce se nasc mai mulți oameni, există un nou grup de indivizi naivi în care virusul poate face din nou ravagii. Vrem să ajutăm la spargerea acestui ciclu.”

Vaccinul candidat cu virus Zika purificat și inactivat (ZPIV) a fost dezvoltat de o echipă de la WRAIR, folosind aceeași tehnologie pe care au folosit-o pentru a dezvolta un vaccin împotriva encefalitei japoneze.

Vaccinul a fost testat pe animale care nu sunt gravide, arătând că elimină efectiv virusul din sânge. În studiile de fază 1 pe oameni, s-a dovedit că este sigur și provoacă un răspuns imun protector.

Testele pentru a demonstra siguranța la femeile însărcinate și bebeluși, mai sever reglementate

Cu toate acestea, efectuarea de teste riguroase pentru a demonstra că vaccinul protejează femeile și bebelușii lor atât de infecții, cât și de malformații severe este restricționată din motive etice și de siguranță. Aici intervin modelele animale.

Institutul Trudeau și Texas Biomed au evaluat vaccinul la șoareci gestanți și, respectiv, la marmosete.

Studiile la șoarece, conduse de Kim și dr. Marcia Blackman, imunolog viral la Trudeau, au demonstrat că vaccinul a prevenit aproximativ 80% din malformațiile fetale, iar anticorpii capabili să neutralizeze virusul au fost detectați în probele de sânge fetal la opt zile după infecție.

„Am reușit să detectăm anticorpii materni la făt în timpul sarcinii, iar rezultatele sugerează că anticorpii joacă un rol critic în protejarea fetușilor de virusul Zika”, spune Kim.

Marmosetele, care sunt primate mici, sunt mai sensibile la infecția cu Zika decât alte primate, studiile anterioare arătând că fetușii au fost avortați în decurs de două săptămâni de la infectarea mamei.

În studiul actual, patru marmosete au fost imunizate cu vaccinul ZPIV. După ce au rămas însărcinate, au fost expuse virusului Zika.

Doar 1 din 12 descendenți a fost testat pozitiv pentru virusul Zika, demonstrând o eficacitate de peste 90%.

„Deoarece animalele au rămas însărcinate în momente diferite, studiul nostru a reușit să demonstreze că vaccinul conferă protecție timp de cel puțin 18 luni după vaccinare, ceea ce este important pentru a demonstra o imunitate de lungă durată”, spune Patterson.

Cercetătorii testează deja ce se întâmplă atunci când vaccinul este administrat în timpul sarcinii.

„Aceste studii adaugă dovezi că vaccinul Zika dezvoltat de WRAIR nu protejează doar animalele împotriva infecției cu virusul Zika, ci și împotriva defectelor congenitale care imită ceea ce a fost observat la oameni”, spune dr. Kayvon Modjarrad, care conduce programul de vaccinare al ArmateiSUA îm potriva virusului Zika și este directorul filialei de boli infecțioase emergente la WRAIR.

„Împreună cu studiile clinice de fază incipientă, credem că aceste date oferă și mai mult sprijin că această platformă de vaccin este o abordare viabilă pentru a contracara amenințarea persistentă a Zika.”

Virusul Zika, transmis de țânțari

Virusul Zika este cel mai adesea răspândit la oameni prin înțepăturile de țânțari, în primul rând în zonele tropicale și subtropicale ale lumii.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul Zika nu au simptome. Unii oameni au febră ușoară, erupții cutanate și dureri musculare.

În cazuri rare, virusul Zika poate provoca complicații ale creierului sau ale sistemului nervos, cum ar fi sindromul Guillain-Barre, chiar și la persoanele care nu prezintă niciodată simptome de infecție.

Infecția cu virusul Zika se mai numește și Zika, febră Zika sau boala cu virus Zika.

Femeile care sunt infectate cu virusul Zika în timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan. Infecția cu virusul Zika în timpul sarcinii crește, de asemenea, riscul de malformații congenitale grave la sugari, inclusiv o afecțiune a creierului potențial fatală numită microcefalie.

ADVERTISEMENT