News

Vaccinul care ar putea schimba cursul pandemiei. Este eficient, bazat pe o tehnologie sigură și costă în jur de 5 lei doza

Un vaccin care se bazează pe o tehnologie veche de 40 de ani, deja testată și dovedită extrem de sigură, ar putea schimba cursul pandemiei, mai ales în țările sărace.
06.01.2022 | 18:31
Vaccinul care ar putea schimba cursul pandemiei Este eficient bazat pe o tehnologie sigura si costa in jur de 5 lei doza
ADVERTISEMENT

Un vaccin care a fost autorizat pentru folosire în India, în urmă cu doar câteva săptămâni, ar putea oferi un răspuns la una dintre marile dileme referitoare la aceste seruri: accesul țărilor sărace la un vaccin împotriva Covid-19, care să fie sigur, eficient, dar și ieftin.

Vorbim despre CORBEVAX, un vaccin care se bazează pe o tehnologie mai veche, dar testată cu succes în repetate rânduri de-a lungul anilor. Acesta are și avantajul de a putea fi produs mai ușor decât celelalte seruri disponibile pe piață.

ADVERTISEMENT

”Corbevax este, într-adevăr, ceva revoluționar”, spune dr. Keith Martin, director executiv al Consortium of Universities for Global Health, din Washington D.C. ”Va permite țărilor din întreaga lume, în special celor mai sărace, să poată produce și distribui vaccinuri într-un mod eficient, sigur și mai ales, ieftin.”

Povestea Corbevax începe în urmă cu aproximativ două decenii, în vremea când Peter Hotez și Maria Elena Bottazzi erau cercetători la George Washington University, unde lucrau la vaccinuri și tratamente pentru anumite boli tropicale mai degrabă ignorate.

ADVERTISEMENT

Atunci când SARS a izbucnit în 2003, cei doi au decis să lupte împotriva acestei boli. După ce s-au mutat în Houston, au creat un vaccin folosind tehnologia subunităților proteice. Asta se referă la folosirea de proteine ale unui virus sau ale unei bacterii, pentru a induce un răspuns imun, fără să inducă însă și boala.

Vaccin bazat pe o tehnologie cunoscută și testată de mai bine de 40 de ani

”Este aceeași tehnologie ca pentru vaccinul împotriva hepatitei B, pe care îl avem deja de zeci de ani”, spune Hotez.

ADVERTISEMENT

Vaccinul anti-SARS părea unul promițător, însă epidemia s-a încheiat brusc și, nemaifiind nevoie de un ser, acesta nici nu a mai fost dezvoltat suplimentar.

Atunci când o nouă tulpină de coronavirus a declanțat pandemia de Covid-19, Hotez și Bottazzi au decis să lucreze la tehnologia pe care o dezvoltaseră cu ani în urmă, modificând-o pentru a putea fi folosită împotriva Covid-19. Asta deoarece virusul SARS-CoV-2 și cel care provoacă SARS au o similaritate crescută.

ADVERTISEMENT

Hotez a declarat că a încercat să discute cu oficiali guvernamentali referitor la vaccin, însă nimeni nu s-a arătat interesat. ”Oamenii au devenit obsedați de inovație încât nimeni nu s-a gândit că ar putem putea folosi un ser ieftin, eficient și deja existent pentru a imuniza lumea. Nu am reușit să stârnim interesul nimănui din SUA, însă misiunea noastră principală este aceea de a oferi tehnologii ce pot fi folosite de țările cu mai puține posibilități economice”, arată cei doi experți, conform npr.org.

S-au orientat, astfel, către inițiativele private și au avut mai mult succes cu sponsorizări de la diverse fundații. Texas este chiar una dintre zonele Americii unde activează foarte multe organizații filantropice, astfel că mutarea lor acolo pentru cercetare a fost binevenită.

Spre deosebire de serurile mRNA de la Pfizer și Moderna, dar și în contrast cu Johnson & Johnson, care folosește un vector viral, serurile cu subunități proteice au un istoric dovedit. Astfel, Hotez și Bottazzi erau siguri că vaccinul Corbevax va fi sigur și eficient.

Vaccinul Corbevax, de câteva ori mai ieftin decât variantele propuse în prezent

”În plus, e foarte ieftin, o doză costă cam 1 – 1,5 dolari (n.r. – aproximativ 4,3 – 6,5 lei), e aproape imposibil să cobori prețul mai mult de atât.”

Testele clinice au dovedit că cercetătorii aveau dreptate. Un studiu încă nepublicat desfășurat în India, pe 3.000 de voluntari, a arătat că serul are o eficacitate de 90% împotriva variantei originale a Covid-19 și de 80% împotriva variantei Delta. Testele împotriva tulpinei Omicron sunt încă în desfășurare.

Corbevax intră, însă, și în ciclul folosirii de zi cu zi. În decembrie, serul a primit autorizație de urgență în India, iar producătorul local Biological E Ltd produce deja acest vaccin. Compania spune că produce 100 de milioane de doze lunar și că a vândut deja 300 de milioane către guvernul indian.

”Frumusețea acestui vaccin este că proprietatea intelectuală a acestui ser va fi disponibilă oricui”, spune Keith Martin ”astfel că producători din Senegal sau din Honduras pot produce acest ser.” Pe de altă parte, companii precum Moderna și Pfizer nu dau ”la liber” vaccinul lor.

Există, desigur, și un dezavantaj al Corbevax, dat tocmai de tehnologia pe care se bazează: nu poate fi modificat la fel de rapid precum serurile mRNA, pentru a se adapta la noile variante ale virusului. Astfel, experții în sănătate publică trebuie să aleagă dacă vor o soluție care poate fi adaptată cel mai rapid sau dacă preferă una care poate fi adaptată relativ repede. Totuși, trebuie luată în calcul și posibilitatea de producție la nivel global, dar și costul mult mai mic de realizare a acestui ser.

ADVERTISEMENT