News

A fost creat un vaccin anti-Covid-19, sub formă de plasture. Testele vor începe curând

O companie din Marea Britanie a primit aprobarea pentru a demara studii pentru un vaccin sub formă de plasture cutanat în Elveția. Vaccinul ajută celulele T să elimine celulele infectate cu COVID-19 din corp.
15.11.2021 | 11:39
A fost creat un vaccin antiCovid19 sub forma de plasture Testele vor incepe curand
ADVERTISEMENT

Vaccinurile ajută celulele T să elimine din organism celulele afectate imediat după infectare, evitând astfel răspândirea virusului și apariția bolii. În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri împotriva COVID se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Celelalte vaccinuri, cum ar fi cele de la Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Universitatea Oxford, generează, de asemenea, o reacție a celulelor T, însă într-o manieră mai redusă, redactează TheGuardian.

Testele vor începe în curând în Elveția. Vaccinul sub formă de plasture folosește celule T

O companie cu sediul în Oxfordshire, Regatul Unit, va lansa în curând testele clinice ale unei a doua generații de vaccinare contra COVID-19, un simplu plasture pentru piele care utilizează celulele T pentru a ataca celulele infectate și care ar putea oferi o imunitate de mai lungă durată decât vaccinurile actuale.

ADVERTISEMENT

Profesorul Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la școala medicală University College London, a înființat Emergex în Abingdon în 2016 cu scopul de a crea vaccinuri cu celule T. Compania Emergex a obținut aprobarea din partea agenției de reglementare a medicamentelor din Elveția pentru a desfășura testele inițiale pe oameni la Lausanne, la care vor lua parte 26 de persoane care vor primi o doză mare și una mică din vaccinul său experimental Covid-19, care va începe la 3 ianuarie. Se așteaptă ca în luna iunie să se obțină rezultatele provizorii ale studiului.

„Este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin Covid al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celule T caută celulele infectate și le ucide”, a spus Robin Cohen, directorul comercial al Emergex.

ADVERTISEMENT

„Virusul este asteroidul: acesta lovește planeta și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișat rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T ucid celula înainte ca aceasta să poată produce noi viruși vii”, folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, a explicat Cohen.

Cum combat vaccinurile actuale coronavirusul?

În prezent, vaccinurile împotriva COVID-19 declanșează în general un răspuns de anticorpi care se reduce în timp, astfel încât oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a-și păstra rezistența contra virusului. Vaccinul Emergex acționează în mod diferit, eliminând rapid celulele infectate. Ceea ce înseamnă că ar putea să ofere o imunitate de durată mai lungă – eventual timp de zeci de ani – și ar fi de asemenea mai bun în lupta contra mutațiilor virusului, a precizat Cohen.

ADVERTISEMENT

Într-un studiu apărut săptămâna trecută în revista Nature a fost demonstrat că anumite persoane se confruntă cu o “infecție abortivă”, în care virusul pătrunde în organism, însă este îndepărtat de către celulele T ale organismului în faza incipientă. Cercetătorii au anunțat că această descoperire poate deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care să țintească răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate de durată mult mai mare.

Danny Altmann, un profesor de imunologie de la Imperial College London, a afirmat că se îndoiește că vaccinul cu celule T „ar putea face treaba de unul singur”, însă ar putea avea un rol de completare, în contextul unei metode ”mix-and-match”, în cadrul căreia se vor administra vaccinuri distincte pentru prima, a doua și a treia doză.

ADVERTISEMENT

Vaccinul AstraZeneca provoacă un răspuns al celulelor T, dar nu e mai eficient decât cel de la Pfizer

El a afirmat că vaccinurile cu ARNm, precum vaccinul Pfizer/BioNTech, sunt atât de eficiente pentru că produc un răspuns puternic de anticorpi neutralizanți. Vaccinul Pfizer a demonstrat că este mai puternic contra COVID-19 decât cel de la AstraZeneca/Oxford, care provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T.

Totuși, un vaccin cu celule T ar putea fi utilizat pentru a suplimenta alte vaccinuri, a declarat acesta, întrucât vaccinurile cu celule T ar putea fi mai rezistente la mutațiile virusului. Acest vaccin al companiei Emergex va fi disponibil cel mai devreme până în 2025, ceea ce reprezintă de obicei perioada de timp pentru crearea unui vaccin. Compania intenționează să realizeze vaccinuri cu celule T contra gripei, a virusurilor Zeka și Ebola și a altor infecții.

„Anticorpii sunt foarte sensibili la mutații, în timp ce celulele T pot vedea multe alte părți ale virusului. Poate că acesta este un argument de vânzare pentru vaccinurile cu celule T”, a spus Altmann.

ADVERTISEMENT
Tags: