News

Inovație revoluționară în lupta cu Alzheimer. A fost descoperit un vaccin care ar putea preveni și chiar inversa efectele bolii

Oamenii de ştiință din Marea Britanie și Germania au dezvoltat o nouă abordare în tratamentul și prevenția maladiei Alzheimer care vizează o formă solubilă diferită a proteinei beta-amiloid.
16.11.2021 | 15:10
Inovatie revolutionara in lupta cu Alzheimer A fost descoperit un vaccin care ar putea preveni si chiar inversa efectele bolii
ADVERTISEMENT

Atât tratamentul pe bază de anticorpi, cât și vaccinul pe bază de proteine ​​dezvoltat de echipă au redus simptomele Alzheimer la modelele de șoareci ale bolii.

Lucrarea este o colaborare între cercetătorii de la Universitatea din Leicester, Centrul Medical Universitar Göttingen și organizația de caritate pentru cercetare medicală LifeArc.

ADVERTISEMENT

A fost descoperit un vaccin care ar putea preveni și chiar inversa efectele bolii Alzheimer

Potrivit cercetării publicate în Molecular Psychiatry, în loc să se concentreze asupra proteinei beta-amiloid din plăcile din creier, care sunt asociate în mod obișnuit cu boala Alzheimer, anticorpul și vaccinul vizează ambele o formă solubilă diferită a proteinei, despre care se crede că este foarte toxică.

Proteina beta amiloid există în mod natural ca molecule extrem de flexibile, asemănătoare unor șiruri în soluție, care se pot uni pentru a forma fibre și plăci.

ADVERTISEMENT

În boala Alzheimer, o proporție mare din aceste molecule asemănătoare șirului devin scurtate sau „trunchiate”, iar unii oameni de știință cred acum că aceste forme sunt cheia dezvoltării și progresiei bolii.

„În studiile clinice, niciunul dintre potențialele tratamente care dizolvă plăcile de amiloid din creier nu au avut un mare succes în ceea ce privește reducerea simptomelor Alzheimer. Unele au arătat chiar și efecte secundare negative.

ADVERTISEMENT

Deci, am decis asupra unei abordări diferite. Am identificat un anticorp la șoareci care ar neutraliza formele trunchiate de beta amiloid solubil, dar nu s-ar lega nici de formele normale ale proteinei, nici de plăci”, a explicat profesorul Thomas Bayer, de la Centrul Medical Universitar Göttingen, citat de Medical Xpress.

Dr. Preeti Bakrania și colegii de la LifeArc au adaptat acest anticorp astfel încât sistemul imunitar uman să nu-l identifice ca străin și să-l accepte.

ADVERTISEMENT

Când grupul de cercetare de la Leicester a analizat cum și unde acest anticorp „umanizat”, numit TAP01_04, se leagă de forma trunchiată a proteinei beta amiloid, echipa a avut o surpriză. Ei au constatat că proteina se plia într-o structură în formă de ac de păr.

„Această structură nu a mai fost văzută până acum în beta-amiloid. Dar, descoperirea unei astfel de structuri definite a permis echipei să lucreze asupra acestei regiuni a proteinei pentru a stabiliza forma de ac de păr și a se lega de anticorp în același mod.

Ideea noastră a fost că această formă de beta-amiloid modificată prin inginerie genetică ar putea fi utilizată ca vaccin, pentru a stimula sistemul imunitar al cuiva să producă anticorpi de tip TAP01_04″, a precizat profesorul Mark Carr, de la Institutul Leicester de Biologie Structurală și Chimică de la Universitatea din Leicester.

Atunci când echipa a testat proteina beta amiloid la șoareci, ei au descoperit că șoarecii care au primit acest „vaccin” au produs anticorpi de tip TAP01.

Grupul de la Göttingen a testat apoi atât anticorpul „umanizat”, cât și vaccinul beta amiloid, numit TAPAS, în două modele de șoarece diferite ale bolii Alzheimer.

Atât anticorpul, cât și vaccinul au ajutat la restabilirea funcției neuronilor

Pe baza unor tehnici imagistice similare cu cele folosite pentru a diagnostica Alzheimer la oameni, ei au descoperit că atât anticorpul, cât și vaccinul au ajutat la restabilirea funcției neuronilor, la creșterea metabolismului glucozei în creier, la restabilirea pierderilor de memorie și, chiar dacă nu au fost vizată direct, la reducerea formării plăcii de beta amiloid.

„Anticorpul umanizat TAP01_04 și vaccinul TAPAS sunt foarte diferite de anticorpii sau vaccinurile anterioare pentru boala Alzheimer care au fost testate în studii clinice, deoarece vizează o formă diferită a proteinei.

Acest lucru le face cu adevărat promițătoare ca tratament potențial pentru boală, fie ca anticorp terapeutic, fie ca vaccin.

Rezultatele de până acum sunt foarte interesante și dovedesc expertiza științifică a echipei. Dacă tratamentul se dovedește a fi de succes, ar putea transforma viața multor pacienți”, a mai spus dr. Bakrania de la LifeArc.

„În timp ce cercetarea este în prezent încă într-un stadiu incipient, dacă aceste rezultate ar fi replicate în studiile clinice pe oameni, atunci ar putea fi transformatoare.

Deschide posibilitatea nu doar de a trata boala Alzheimer odată ce simptomele sunt detectate, dar și de a se putea vaccina împotriva bolii înainte de apariția simptomelor”, a adăugat profesorul Mark Carr.

Cercetătorii caută acum să găsească un partener comercial care să îi ajute să treacă anticorpul terapeutic și vaccinul prin studii clinice.

Testele clinice ar putea începe în doi ani, iar potrivit jurnaliștilor de la The Mirror, costul unei doze a tratamentului se ridică la 15 lire sterline.

ADVERTISEMENT
Tags: