News

Vaccin obligatoriu la locul de muncă. Țările care iau în calcul această măsură

În unele țări se discută despre vaccinarea obligatorie la locul de muncă, în condițiile în care mulți angajați refuză să se imunizeze.
16.09.2021 | 14:23
Vaccin obligatoriu la locul de munca Tarile care iau in calcul aceasta masura
ADVERTISEMENT

Printre țările care ar putea solicita în mod obligatoriu vaccin anti-Covid la locul de muncă se află și Ungaria. Autoritățile de aici poartă, deja, negocieri în acest sens, având în vedere că sunt mulți angajați care nu sunt, încă imunizați.

Măsura se ia în calcul după ce a expirat, de curând, termenul limită de vaccinare obligatorie a cadrelor medicale. Acestea s-au imunizat într-un procent destul de mare în Ungaria, după ce în luna iulie premierul Viktor Orban a venit cu această regulă.

ADVERTISEMENT

“Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajaţii din domeniul medical… am extins această regulă pentru coronavirus”, declara în luna iulie Viktor Orban.

Vaccinul ar putea fi obligatoriu la locul de muncă și în SUA și Franța

O altă țară care ar putea solicita vaccin ca o condiție de angajare ar putea fi și Franța. Deja autoritățile franceze le-au impus cadrelor medicale să se imunizeze, însă multe dintre ele au refuzat. Așa că aproximativ 3.000 de angajați din domeniu au fost concediați.

ADVERTISEMENT

Și în SUA vaccinarea împotriva coronavirusului ar putea fi o condiție de angajare. Însă, un studiu arată că 50% dintre angajați și-ar da demisia dacă se va pune în aplicare o astfel de măsură.

Deja personalul din școlile publice este obligat să se imunizeze. În New York, de exemplu, primarul orașului, Bill de Blasio, vrea cel puțin o doză până pe data de 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

”Vrem ca şcolile noastre să fie extraordinar de sigure tot timpul anului”, a spus Bill de Blasio într-o conferinţă de presă.

Studiile experților arată și că printre angajații care s-ar opune vaccinării ar fi cei cu venituri mici sau cei care nu au un loc sigur de muncă.

ADVERTISEMENT

Ce angajați din România ar putea fi obligați să se vaccineze anti-Covid

În România se discută despre vaccinarea obligatorie a anumitor categorii de angajați. Întrebat dacă profesorii, medicii sau militarii ar putea fi vizați de obligativitatea imunizării, Arafat nu a exclus acest lucru. Dacă aceste categorii se vor opune, ele vor fi nevoite să testeze cel puțin o dată pe săptămână din banii proprii.

”Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim.

Sunt țări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, și sunt țări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână și nu pe finanțarea statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, și cred că este normal.

 Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte”, a declarat Raed Arafat, miercuri seară, la Digi 24.

ADVERTISEMENT
Tags: