News

Când va anunța Pfizer date oficiale despre eficiența vaccinului în cazul copiilor de până în 5 ani

Albert Bourla, CEO Pfizer, a declarat că în următoarele săptămâni compania sa farmaceutică va pune la dispoziția publicului date concrete privind eficiența vaccinului la copiii cu vârste de până în 5 ani.
04.12.2021 | 20:03
Cand va anunta Pfizer date oficiale despre eficienta vaccinului in cazul copiilor de pana in 5 ani
ADVERTISEMENT

În contextul în care noua variantă Omicron a coronavirusului a determinat o creștere semnificativă a internărilor înregistrate în rândul copiilor cu vârste fragede, anunțul lui Albert Bourla, CEO Pfizer, este mai mult decât încurajator.

”Avem un studiu pe copii cu vârste de la 6 luni la 2 ani şi un altul pe copii cu vârste de la 2 la 5 ani. Deci, până la finalul anului, începutul anului viitor, când vom avea datele, vom şti mai multe”, a afirmat directorul executiv al companiei farmaceutice.

ADVERTISEMENT

”În cazul copiilor, e necesar să cobori foarte încet în vârstă şi să începi cu o doză scăzută”

În cadrul aceluiași interviu, realizat la Edward M. Kennedy Institute și difuzat de NBC, Stephane Bancel (CEO Moderna) a confirmat faptul că și compania sa testează vaccinul împotriva coronavirusului pentru copii, dar nu a putut preciza când va oferi date concrete despe el.

”În cazul copiilor, e necesar să cobori foarte încet în vârstă… şi să începi cu o doză scăzută, apoi să creşti uşor nivelul dozei pentru a o găsi pe cea corectă. Aşadar, durează un pic mai mult pentru că siguranţa copiilor din acele studii este foarte importantă pentru noi”, a declarat Stephane Bancel.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii octombrie a acestui an, vaccinul produs de Pfizer și BioNTech a devenit primul vaccin autorizat pentru copiii sub 12 ani în Statele Unite ale Americii, fiind astfel accesibil pentru circa 28 de milioane de copii americani.

Vaccinul Pfizer a fost primul autorizat în SUA pentru grupa de vârstă 5-12 ani

”Decizia Autorității de Reglementare în Sănătate vine după ce un grup de consilieri ai Food and Drug Administration (FDA) a votat, cu o majoritate covârșitoare, recomandarea autorizării”, nota Reuters la sfârșitul lunii octombrie, când se autorizase oficial vaccinul Pfizer pentru copii.

ADVERTISEMENT

”FDA a autorizat o doză de 10 micrograme de vaccin Pfizer la copiii mici, mai mică față de cele 30 de micrograme din vaccinul original pentru cei cu vârsta de 12 ani și peste. Doar câteva țări, inclusiv China, Cuba și Emiratele Arabe Unite, au aprobat până acum vaccinurile COVID-19 pentru copiii cu vârste între 5 și 12 ani și chiar mai mici.

Pfizer și BioNTech au declarat că vaccinul lor a arătat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani”, nota presa de specialitate de peste Ocean, în momentul anunțării autorizării vaccinului Pfizer pentru copii.

ADVERTISEMENT

Moderna mai întârzie cu vaccinul pentru copiii cu vârste de până în 5 ani

La jumătatea lunii noiembrie a acestui an, compania Moderna a anunţat că autorităţile americane întârzie decizia legat de administrarea vaccinului său la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani deoarece ”studiază riscul apariţiei rare de inflamaţie cardiacă, miocardită, afecţiune ce a fost remarcată la un număr mic de bărbaţi tineri care au primit serul”.

În prezent, vaccinul dezvoltat de Pfizer a primit autorizaţie de a fi administrat persoanelor cu vârste de peste 5 ani, în timp ce serul Moderna a primit autorizaţie pentru a fi administrat doar adulţilor. Așadar, singurul grup care nu este eligibil în Statele Unite să primească vaccinul este reprezentat de copiii cu vârste de până la 5 ani.

ADVERTISEMENT