News

Vaccinare anti-COVID. Cum să te înscrii dacă nu ești în grupele de risc

04.12.2020 | 13:46
Vaccinare antiCOVID Cum sa te inscrii daca nu esti in grupele de risc
ADVERTISEMENT

Acum că strategia de vaccinare anti-COVID a fost pusă la punct, autoritățile așteaptă livrarea primelor doze pentru a da startul campaniei de imunizare. Potrivit documentului publicat deja în Monitorul Oficial, prioritate vor avea lucrătorii din sectorul sanitar și persoanele din grupele de risc.

În ceea ce privește populația generală, aceasta ar urma să primească serul care promite să pună capăt răspândirii noului coronavirus în intervalul martie-aprilie 2021, urmând ca întreaga campanie să ajungă la final până în ultima jumătate a anului viitor.

ADVERTISEMENT

Înscrierea se va face online, pe o platformă specială, telefonic sau prin intermediul medicului de familie. De reținut, însă, că vaccinarea propriu-zisă nu va avea loc în cabinetele acestora din urmă, ci în centre special amenajate în toată țara.

Cum se va face vaccinarea persoanelor care nu se află în grupele de risc

În momentul în care va exista platforma unică de programare în vederea vaccinării, simpla intenție a unei persoane de a se lista pe acea platformă de programare reprezintă dovada că acea persoană dorește să se vaccineze”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Pentru înscrierea în această platformă unică, populația generală va avea la dispoziție trei modalități distincte:

  • electronic, cu condiția ca persoana respectivă să aibă acces la Internet și să își facă singură programare la un centru de vaccinare,
  • programare telefonică,
  • prin intermediul medicului de familie, în cazul persoanelor care nu pot face programarea online sau prin telefon
ADVERTISEMENT

Astăzi, estimăm undeva la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, practic la sfârșit de martie – început de aprilie, vaccinarea populației generale, adică ultima etapă a campaniei de vaccinare. Toate aceste etape se pot suprapune la un anumit moment.

Dacă tipurile de vaccinuri aprobate vor asigura nevoia pe care noi o vom avea la un moment dat în România și dacă vor fi vaccinurile disponibile, aceste etape se pot desfășura în paralel.

ADVERTISEMENT

Noi ne dorim ca până la mijlocul anului viitor să asigurăm vaccinarea unui număr important din populație, ca să atingem acest procent de 60-70 la sută de imunizare colectivă, tocmai că ne dorim ca la jumătatea anului viitor să încheiem practic activitatea de vaccinare.

Nu ne propunem o eliminare completă a virusului din circulație, dar ne propunem să ajungem la nivelul de a identifica niște cazuri sporadice de îmbolnăvire. Din acest punct de vedere, cred că situația va fi confortabilă.

Cred că într-un interval de câteva luni, probabil că în perioada verii, care va veni ca un ajutor suplimentar. Chiar dacă anul acesta am observat o transmitere accelerată și pe perioada verii, ea a fost condiționată de două aspecte: contactul între multe persoane, ceea ce a confirmat transmiterea prin contact direct și pe cale respiratorie a virusului, și faptul că am avut suficiente persoane receptive la această infecție, adică populație neimunizată.

Or, în momentul în care vom avea populație imunizată și vom respecta mare parte din măsurile de prevenție, cred că putem să vorbim în vară deja de finalizarea pandemiei”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT