News

Vaccinare la chiuvetă în Dolj. Mită de 100.000 de euro și 1.000 de certificate false descoperite de anchetatori

Anchetatorii au prins în flagrant un medic de familie, un ambulanțier și un intermediar care au obținut peste 100.000 euro pentru a elibera 1.000 de certificate de vaccinare false.
18.01.2022 | 14:17
Vaccinare la chiuveta in Dolj Mita de 100000 de euro si 1000 de certificate false descoperite de anchetatori
Începând cu luna august 2021, medicul din Dolj și partenerii săi ar fi eliberat, în mod fraudulos, peste 1.000 de certiifcate de vaccinare. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Polițiștii anticorupție din Dolj au anunțat că au destructurat o rețea de eliberare a certificatelor de vaccinare Covid false. Mai exact, cele trei persoane, care au fost prinse în flagrant, eliberau aceste documente fără a mai realiza și imunizarea.

Această metodă de obținere a unui certificat de vaccinare fără ca un medic sau un alt cadru medical să realizeze injecția cu serul imunizant este cunoscută sub numele de “vaccinare la chiuvetă”. Iar de-a lungul ultimelor luni au fost identificate mai multe astfel de cazuri.

ADVERTISEMENT

Oamenii legii au realizat luni, 17 ianuarie, șase percheziții, patru la domiciliile unor persoane și alte două care au fost realizate la o clinică medicală și într-un cabinet de medicină de familie, notează Mediafax.

Din informațiile oferite de către oamenii legii din județul Dolj mai aflăm că membrii acestui grup, format dintr-un medic de familie, un angajat al serviciului de ambulanță Dolj și un intermediar, au fost prinși în flagrant.

ADVERTISEMENT

Aceștia au fost reținuți la scurt timp după ce medicul de familie ar fi primit o sumă de bani pentru a elibera un certificat de vaccinare fără a mai realiza și vaccinul care condiționează, conform legii, eliberarea acestui document.

În urma perchezițiilor realizate în cele șase locații, anchetatorii au descoperit sume semnificative de bani în valută și lei, la care se adaugă și tichete de masă/bonuri valorice destinate persoanelor care s-au vaccinat.

ADVERTISEMENT

“La percheziţii, au fost identificate sume considerabile de bani în lei şi valută, un număr important de bonuri valorice/tichete de masă în valoare de 100 lei pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă, adeverinţe de vaccinare anti-Covid, precum şi alte înscrisuri care interesează cauza”, anunță reprezentanții DGA

Cum acționa această rețea de “vaccinare la chiuvetă”?

În acest moment, anchetatorii desfășoară cercetări care vizează potențialele infracțiuni realizate de către medicul de familie, ambulanțier și intermediarul acestora începând cu luna august a anului trecut.

ADVERTISEMENT

În acest interval de timp, conform surselor judiciare, cei trei ar fi primit aproximativ 100.000 de euro și ar fi eliberat peste 1.000 de certificate de vaccinare.

Autoritățile explică faptul că aceștia ofereau certificate de vaccinare fără a mai realiza injecția necesară celor care le ofereau sume cuprinse între 100 și 250 de euro. După cum explică anchetatorii, intermediarul era primul care își oprea o mică parte din sumele primite, restul banilor fiind împărțiți de către asociații săi.

“Activitatea infracţională a fost documentată pentru perioada august 2021 – prezent, stabilindu-se că, în acest interval de timp, numeroase persoane au beneficiat de certificate de vaccinare fictivă. În fapt, doritorii erau racolaţi de intermediari, care le preluau documentele de identitate şi le trimiteau către ambulanţier. Acesta le direcţiona către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date şi elibera adeverinţa de vaccinare”, adaugă DGA.

După ce medicul și asociații săi au fost reținuți, aceștia au fost duși la audieri. Ei urmează să fie prezentați Tribunalului Dolj, procurorii propunând arestarea preventivă în cazul lor.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”