News

Europa se pregătește de vaccinare împotriva variolei maimuței. 110.000 de doze comandate

Uniunea Europeană a semnat marți un acord cu Bavarian Nordic (BAVA.CO) pentru furnizarea a 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuței, au declarat reprezentanții CE.
14.06.2022 | 13:40
Europa se pregateste de vaccinare impotriva variolei maimutei 110000 de doze comandate
Europa a comandat 110.000 de doze împotriva variolei maimuței. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri UE și livrate statelor UE, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Dozele urmează să fie livrate proporțional cu populația, începând cu statele cu cele mai urgente nevoi. România va primi aproximativ 2.500 de doze.

Europa începe vaccinarea împotriva variolei maimuței

Livrările vor începe imediat și vor fi finalizate în următoarele luni, a transmis compania, potrivit Reuters. România va primi aproximativ 2.500 de doze, conform ministrului Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ministrul  Alexandru Rafila așteaptă doar momentul în care Comisia Europeană  va finaliza achiziția celor peste 100.000 de doze de vaccin, pentru a începe livrările spre toate țările membre UE.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2500 de doze. Vaccinul e american și exista doar cantități mici deocamdata”, a precizat ministrul sănătății.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 900 de cazuri de variola maimuței au fost raportate în 19 țări UE și, de asemenea, în Norvegia și Islanda, care vor avea dreptul să primească doze deși nu sunt membre UE, a spus Comisia.

Vaccinul biotehnologic danez Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Jynneos în Statele Unite, a fost aprobat împotriva variolei.

ADVERTISEMENT

Vaccinul nu este încă autorizat în UE împotriva variolei maimuței, a trasmis Comisia UE. „Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii de variola maimuței, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei”, a spus Comisia.

Bavarian Nordic A/S este o companie de biotehnologie complet integrată, axată pe dezvoltarea, fabricarea și comercializarea de vaccinuri pentru boli infecțioase și imunoterapii pentru cancer. Compania are sediul în Hellerup, Danemarca, cu o unitate de producție în Kvistgård și un site suplimentar în Hørsholm.

ADVERTISEMENT

Pe fondul pandemiei de Covid-19 și a campaniei de vaccinare din ultimii ani, experții în sănătate au transmis populației să nu se panicheze pentru că sunt șanse extrem de mici ca variola maimuței să se transforme într-o pandemie.

România a înregistrat deja primul caz de variola maimuței, la un bărbat în vârstă de 26 de ani. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei“, au transmis reprezentanții MS.

ADVERTISEMENT