News

Vaccinare la liber cu AstraZeneca, în România. Ce se întâmplă cu opțiunea pentru rapel

15.04.2021 | 20:32
Vaccinare la liber cu AstraZeneca in Romania Ce se intampla cu optiunea pentru rapel
ADVERTISEMENT

Românii care doresc să se vaccineze contra COVID-19 cu serul Vaxzevria produs de AstraZeneca o pot face începând de vineri, 16 aprilie, și fără a se programa în platforma dedicată campaniei de vaccinare, prin prezentare directă la centrele unde se administrează acest tip de vaccin. Deocamdată nu pot beneficia de această opțiune cei care trebuie să facă rapelul și care vor fi obligați să meargă în același centru unde le-a fost administrată prima doză. 

Vaccinare la liber cu AstraZeneca, în România. Ce se întâmplă cu opțiunea pentru rapel

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că, “pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni”.

ADVERTISEMENT

“Important:
-Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;
-Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;
-Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;
-Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID-19″, mai precizează postarea CNCAV pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Potrivit informațiilor obținute de FANATIK de la call center-ul pus la dispoziție de către autorități, vaccinarea la liber nu este disponibilă pentru persoanele care trebuie să primească doza de rapel și care trebuie să meargă în același centru unde le-a fost administrată prima doză.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, procedurile nu permit prezentarea în orice centru de vaccinare AstraZeneca pentru că fișa de vaccinare a beneficiarului trebuie închisă de același centru de vaccinare unde s-a administrat prima doză. Răspunsul a fost negativ și la întrebarea dacă se poate merge într-un alt centru după anularea programării pentru doza de rapel.

Mai mult decât atât, dacă beneficiarul anulează programarea pentru rapel, nu va primi adeverința de vaccinare, chiar dacă face rapelul la un alt centru. Potrivit procedurilor, nu i se poate elibera adeverința decât de către centrul unde i-a fost administrată prima doză.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, dacă v-ați deplasat în altă localitate pentru prima doză în condițiile în care nu ați găsit loc aproape de casă, va trebui să bateți același drum pentru rapel, chiar dacă de data aceasta ar exista locuri libere.