News

Germania vrea să impună vaccinare anti-Covid obligatorie. Ce categorii sunt vizate

Autoritățile din Germania trec la măsuri mai stricte anti-Covid. Se dorește impunerea vaccinării obligatorii împotriva coronavirusului pentru anumite categorii de persoane.
06.12.2021 | 10:38
Germania vrea sa impuna vaccinare antiCovid obligatorie Ce categorii sunt vizate
ADVERTISEMENT

Valul de noi infectări Covid, din ultima vreme, dar și apariția tulpinii sud-africane, Omicron, determină autoritățile germane să treacă la măsuri mai dure față de populație. Din data de 16 martie 2022, se va impune vaccinarea obligatorie anti-coronavirus.

Măsura ar putea viza anumite categorii de persoane, mai exact cele care lucrează în spitale, cabinete medicale sau aziluri bătrâni, informează Reuters.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu persoanele care nu se pot vaccina

Germania urmează să treacă la o nouă etapă după ce de mai mult timp a avut în vedere impunerea imunizării obligatorii, dar a fost reticentă de teamă că va rămâne fără personal medical.

Momentan, regula este în stadiu de proiect de lege care urmează a fi prezentat în parlamentul german, de către partidele care vor forma noul Guvern: Partidul Liberal Democrat (FDP), Partidul Social Democrat (SPD) şi Partidul Verzilor.

ADVERTISEMENT

Până la aplicarea măsurii, personalul medical sau care activează în aziluri de bătrâni trebuie să ateste că este vaccinat, recuperat post-Covid sau să prezinte un act doveditor care să ateste că sunt alergici la serul anti-Covid.

Vaccinarea anti-Covid va deveni obligatorie și în Austria

Germania se alătură Austriei în demersul imunizării obligatorii. Austria este prima țară europeană care a anunțat că de anul viitor va implementa noua regulă, concret, din februarie 2022. Astfel, mai mulți cetățeni au ieșit în stradă și au protestat.

ADVERTISEMENT

Nu doar populația a contestat inițiativa Austriei, ci și ONU. Liz Throssell, oficiul ONU pentru Drepturile Omului, a spus că vaccinarea obligatorie trebuie să îndeplinească anumite criterii și nu poate fi impusă oricum.

”Pe baza principiilor generale ale drepturilor omului, ceea ce putem spune este că restrângerea drepturilor din motive legitime de sănătate, iar acest lucru include vaccinarea obligatorie, trebuie să îndeplinească anumite condiţii stabilite în dreptul internaţional.

ADVERTISEMENT

Acțiunile trebuie să fie proporţionale cu interesele în joc şi cu obiectivul urmărit şi trebuie să fie cât mai puţin invazive posibil.

Guvernele trebuie să facă toate eforturile pentru a convinge oamenii să se vaccineze în mod voluntar”, a transmis Liz Throssell.

Chiar și purtătoarea de cuvânt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Fadela Chaib, a aprobat că vaccinarea obligatorie nu este inclusă în ”setul de instrumente” al OMS pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT