News

Vaccinare obligatorie pentru studenții din Cluj care vor cazare la cămin. Anunțul Universității Babeș-Bolyai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj vine cu măsuri stricte pentru studenții care vor să se cazeze la cămin, în noul an universitar.
15.09.2021 | 11:59
Vaccinare obligatorie pentru studentii din Cluj care vor cazare la camin Anuntul Universitatii BabesBolyai
ADVERTISEMENT

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj va impune în noul an universitar vaccinarea anti-Covid a studenților care vor dori să se cazeze la cămin. De asemenea, dacă vor refuza imunizarea, ei vor trebui să demonstreze că au trecut prin boală în urmă cu 15-180 de zile.

Reprezentanții studenților din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj au venit cu o astfel de propunere în scopul prevenirii contaminării virusului SARS-COV2, dar și pentru că prin această metodă s-ar asigura mai multe locuri de cazare.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu studenții care nu se vor putea vaccina anti-Covid

Măsura se dorește a fi implementată până pe data de 27 septembrie. În privința studenților cărora nu este permis să se vaccineze din motive medicale, ei vor fi cazați în condiții speciale.

”Experiența cazării studenților pe parcursul verii a demonstrat că testarea periodică nu s-a dovedit funcțională și utilizată de către studenți, fiind nerealistă și birocratică.

ADVERTISEMENT

Studenții care au drept la cazare, dar din condiții medicale nu pot fi vaccinați, vor fi cazați în condiții speciale”, a transmis UBB printr-un comunicat de presă.

Ce se întâmplă cu studenții din afară care vor dori să studieze în România și vor avea nevoie de cazare

Studenții din țările care nu fac parte din UE și care nu au avut până acum acces la vaccinare, vor fi, la fel, cazați în condiții speciale și în funcție de disponibilitate. Odată ce li se va elibera actul care le va permite șederea în țară ei vor fi nevoiți să se imunizeze.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, studenții internaționali din țări non-UE care nu au acces la vaccinare și nu se pot vaccina decât după obținerea rezidenței pe teritoriul României, pot fi cazați, la cerere, în funcție de disponibilități, în regim special, urmând ca aceștia să se vaccineze imediat după obținerea rezidenței.

Având în vedere contextul pandemic, UBB își va actualiza și reactiva protocoalele epidemiologice pentru derularea în siguranță a actului academic și a cazării în cămine, acestea urmând a fi aprobate pentru a se putea implementa începând cu 27 septembrie 2021”, au mai transmis reprezentanții UBB Cluj.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, UBB Cluj a mai transmis că fiecare facultate își va putea stabili propriile reguli anti-Covid în noul an universitar 2021-2022.

Mulți studenți nu sunt mulțumiți de această decizie. Au solicitat sprijinul Ligii Studenților (LS IAȘI)

Măsura vaccinării obligatorii a studenților care vor dori să se cazeze în căminele UBB Cluj a fost vehiculată încă din această vară, din luna iunie. Așa cum era de așteptat, au apărut și nemulțumiri printre studenți, iar o parte dintre ei au solicitat sprijinul celor de la Liga Studenților Iași. Reprezentanții LS Iași condamnă acest demers și-l cataloghează precum o încălcare a drepturilor, discriminatoriu și ilegal.

„Nicio situație, chiar și una excepțională, nu poate justifica încălcarea unor drepturi și interese legitime. Restrângerile legale care pot fi aduse manifestării unor drepturi și libertăți se pot face exclusiv în temeiul legii, nu al unei hotărâri a unei autorități, și doar dacă măsura este strict necesară și dacă nu este disproporționată cu situația care a generat-o.

Decizia UBB prin care doar studenții vaccinați au dreptul de a fi cazați în cămine, iar cei nevaccinați putând fi cazați doar cu titlu de excepție, prin izolare și testare periodică, este vădit discriminatorie și ilegală.

Suntem alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe.” a spus Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).

ADVERTISEMENT
Tags: