News

Dezastrul vaccinării din România, surprins în presa internațională. De ce refuză românii imunizarea: ”Cred ce văd, nu ce aud”

Vaccinarea din România rămâne la niveluri neacceptabil de mici, iar presa occidentală arată încă o dată limitele sistemului medical din România, mai ales în fața oamenilor greu de înduplecat.
22.11.2021 | 17:33
Dezastrul vaccinarii din Romania surprins in presa internationala De ce refuza romanii imunizarea Cred ce vad nu ce aud
ADVERTISEMENT

România se bucură, deși e greu de crezut că acesta este cuvântul potrivit, de o nouă scădere însemnată a numărului de cazuri zilnice de Covid-19, marcând astfel trecerea celui de-al patrulea val pandemic, cel mai agresiv care a lovit țara până acum.

Că țara noastră ar putea să devină un studiu de caz pentru ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, nu mai e tocmai un secret. Până atunci, însă, situația de la noi devine subiect de studiu pentru publicații cu reputație din străinătate. Nu doar jurnaliștii din România merg în spitale pentru a vedea situația, ci și cei din străinătate.

ADVERTISEMENT

Astfel, o echipă a CNN a realizat un material în interiorul Spitalului Universitar, începând cu o vizită la morga spitalului. Jurnaliștii notează că acest spațiu are capacitatea de 15 decedați, însă în ziua vizitei ziariștilor, erau nu mai puțin de 41 de trupuri acolo. Cadavrele dincolo de capacitate sunt așezate pe holurile morgii.

Spitalul Universitar este cea mai mare facilitate medicală din România pentru tratamentul bolnavilor de Covid-19 și a avut de lucru în cel de-al patrulea val al pandemiei. ”Niciodată nu mi-am imaginat, când m-am angajat aici, că o să trăiesc așa ceva. Nu mă puteam gândi că o astfel de catastrofă poate avea loc, că vom fi nevoiți să trimitem familii întregi la groapă”, spune Claudiu Ioniță, asistent în cadrul spitalului.

ADVERTISEMENT

România continuă să aibă una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa. Procentajul imunizărilor cel puțin parțiale este de aproximativ 36% momentan, cu toate că începutul campaniei, de acum aproape un an de zile, arăta promițător.

Sunt arătate mai multe cauze pentru rata scăzută a vaccinării, între care neîncrederea în autorități, credințe religioase profunde și, desigur, avalanșa de știri false de pe rețelele sociale.

ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă, vestită pentru ”circul” de la centrul de vaccinare

Dr. Alexandra Munteanu a fost surprinsă de echipa CNN lucrând la Palatul Copiilor, unde se află unul dintre cele mai mari centre de vaccinare din București. Aceasta se declară depășită de faptul că gravitatea bolii este încă de neînțeles pentru unii. ”Sunt o mulțime de medici, între care și eu, care lucrăm cu pacienți Covid și încercăm să-i facem să înțeleagă că această boală chiar există.”

CNN notează faptul că una dintre cele mai importante figuri anti-vacciniste din țară este senatoarea Diana Șoșoacă. În presa internațională a ajuns și ”circul” făcut de aceasta la un centru de vaccinare, eveniment care ar putea avea urmări penale. ”Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările. Nu-i ucideți!” este citată Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii notează că vaccinurile administrate în prezent în România au fost testate clinic pentru folosirea în cadrul minorilor și s-au dovedit a fi sigure. Asta, însă, n-a împiedicat-o pe Șoșoacă și nici pe alții să distribuie conspirații pe Facebook și chiar la televizor.

Astfel, oficialii și medicii ajung să fie exasperați de faptul că anumite persoane publice le subminează în mod activ eforturile. ”Uitați-vă la situația reală. Avem secțiile ATI pline de pacienți, avem o mulțime de cazuri noi, avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi. Asta e realitatea. Iar mai bine de 90% dintre pacienții decedați erau nevaccinați”, este citat colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cei de la CNN au adus în discuție și uriașul banner amplasat pe bulevardul Magheru, din centrul Capitalei. Acesta titrează ”Se sufocă. Ne imploră. Regretă”, un text desfășurat sub o serie de imagini din secțiile de Terapie Intensivă. Nu prea multă lume se preocupă de acest banner și al său mesaj, însă.

Credința oamenilor, zid în fața vaccinării

Cele mai profunde probleme sunt în zonele rurale ale țării, unde rata vaccinării este, în general, cam la jumătate din centrele urbane. În Suceava sunt cele mai mici rate ale imunizării la nivel național. Alexandru Calancea, medic și manager al Spitalului de Urgență din Suceava, a vorbit despre particularitățile regiunii. ”Județul e unul cu un grad ridicat de credință. E o zonă cu tradiție religioasă foarte puternică și cu foarte mulți oameni credincioși. Foarte puțini preoți sunt pro-vaccinare, iar eu personal cunosc unii anti-vacciniști. Mulți preferă să nu spună nimic, nici pro, nici contra. Avem dovezi de la spital, de la pacienți care vin din aceste comunități, unde preotul sau pastorul i-a îndrumat să nu se imunizeze, pur și simplu.”

Ajungem, așadar, la exemplul lui Neculai Miron, primarul comunei Bosanci, care este totodată și pastor în comunitate. Este una dintre cele mai importante figuri din sfera anti-vaccinistă. ”Nu suntem împotriva vaccinării, vrem doar să verificăm asta, să ne temperăm îngrijorările, deoarece au fost o mulțime de efecte adverse. Nu credem că componentele vaccinului sunt foarte sigure. Nu este un vaccin sigur”, a mărturisit acesta pentru CNN.

Nu se arată impresionat nici de datele medicale și nici de doctori. Daniela Afădăroaie, la care primarul Miron a mers cu echipa CNN, imunizează cam 10 persoane în fiecare zi cu Johnson & Johnson. Comuna Bosanci are o rată de vaccinare de doar 11%.

Aceasta l-a întrebat, mai în glumă, mai în serios, pe Miron, ”Când vă vaccinați, domnule primar?” Acesta rămâne, însă, ferm pe poziții. ”Nu am nevoie să mă vaccinez, sunt perfect sănătos.”

Situația barierelor ridicate de religie nu este mai bună nici în cazul altor confesiuni. Pastorul penticostal Dragoș Croitoru a fost, la rândul său, intervievat de cei de la CNN, spunând însă că nu e la curent cu vreo creștere a deceselor de Covid-19 în parohia sa. ”Aici, la biserică, nu avem cazuri de oameni bolnavi de coronavirus. Avem o rată a mortalității de 0%, nu știu pe nimeni care a murit de Covid-19 în parohie. Și cred ceea ce văd, nu ceea ce aud.”

Acesta a fost informat de către jurnaliști despre morga neîncăpătoare de la Spitalul Universitar, însă rămâne sceptic. ”Bucureștiul e mai mare decât Bosanci, din câte știu. Noi n-am avut niciun deces. Posibil să fi avut câțiva localnici care s-au îmbolnăvit, din câte știu, dar rata deceselor în parohia noastră este zero.”

”Vaccinul înseamnă diferența dintre viață și moarte”, spune Claudiu Ioniță, asistentul de la Universitar. ”Oamenii ar trebui să înțeleagă asta. Măcar în cel de-al doisprezecelea ceas ar trebui să înțeleagă.”

ADVERTISEMENT