Sporturi

Vaccinarea anti-COVID, condiție pentru participarea la Olimpiadă? Răspunsul oficial al președintelui COSR: „Lucrurile sunt clare!”

01.03.2021 | 21:09
Vaccinarea antiCOVID conditie pentru participarea la Olimpiada Raspunsul oficial al presedintelui COSR Lucrurile sunt clare
ADVERTISEMENT

Mihai Covaliu, președintele COSR, a lămurit problema obligativității efectuării vaccinului anti-COVID în vederea participării la Jocurile Olimpice care se vor desfășura la Tokyo, în această vară.

Fostul campion la scrimă susține că, cel puțin deocamdată, nu se pune problema ca sportivii să trebuiască să se vaccineze pentru a putea lua parte la cel mai important eveniment sportiv din lume.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, autoritățile din România tratează cu precauție subiectul și au decis să includă sportivii în faza a doua a procesului de vaccinare. Se încearcă, astfel, ca toți olimpicii să fie vaccinați în timp util.

Vaccinarea anti-COVID, condiție pentru participarea la Olimpiadă? Mihai Covaliu susține că nu este cazul

Subiectul vaccinării împotriva coronavirusului este unul care continuă să fie controversat, inclusiv în lumea sportului. Nu toată lumea este de acord să se vaccineze, iar unii sportivi au început deja să aibă dubii cu privire la participarea la Olimpiada din vară.

ADVERTISEMENT

Asta și pentru că a existat ideea conform căreia vaccinul anti-COVID ar putea fi condiție obligatorie pentru sportivii ce vor să concureze la Tokyo. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român susține că nu există o astfel de prevedere.

„Vaccinarea deocamdată nu este o condiţie pentru participarea la Tokyo. După cum se ştie, vaccinarea este un proces în curs de derulare. Nu este obligatoriu acest procedeu pentru a participa la Jocurile Olimpice. Iar lucrurile sunt extrem de clare din acest punct de vedere.

ADVERTISEMENT

Deocamdată sunt 59 de calificaţi la JO, sperăm ca în total să ajungem la 100-110 sportivi. Le aşteptăm pe fetele de la handbal, dar şi pe ceilalţi de la scrimă, lupte, judo, tenis, gimnastică … sunt federaţii care încă pot califica sportivi’, a afirmat el. Întrebat câţi dintre cei 59 de sportivi români calificaţi sunt deja vaccinaţi,

Există o astfel de evidenţă (n.r. a sportivilor calificați la J.O. care sunt vaccinați). De acest lucru răspunde ofiţerul de legătură COVID-19. Este un aspect care ne-a fost sugerat şi impus de către Comitetul Internaţional Olimpic. Procesul de vaccinare se face în funcţie de programul sportivilor, de calendarul competiţional, iar el decurge într-un mod planificat şi foarte bine controlat, a spus Mihai Covaliu, citat de Ecopolitic.

ADVERTISEMENT

Ce vaccin vor face sportivii români. Pfizer, preferat în fața celor de la AstraZeneca și Moderna

Pentru a fi sigure că nu va exista niciun sportiv care să rateze prezența la Olimpiada din Japonia, autoritățile din România au inclus sportivii pe lista categoriilor de persoane care se pot imuniza în faza a doua a campaniei de vaccinare.

Libertatea a anunțat că s-a ales deja și tipul vaccinului de care vor beneficia sportivii. Este vorba despre soluția propusă de compania Pfizer, care a fost preferată alternativelor de la AstraZeneca și Moderna.

ADVERTISEMENT