News

Vaccinarea anti-Covid a copiilor are o singură contraindicație. De ce e recomandată imunizarea celor cu boli cronice

Vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor din categoria 5 - 11 ani, proces început miercuri în România, are o singură contraindicație. Medicii explică și de ce e recomandată imunizarea celor cu boli cronice.
26.01.2022 | 17:41
Vaccinarea antiCovid a copiilor are o singura contraindicatie De ce e recomandata imunizarea celor cu boli cronice
ADVERTISEMENT

Vaccinarea anti-Covid a copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani a debutat miercuri dimineață în România. Peste 200 de cabinete de vaccinare pediatrice distribuite pe întreg teritoriul țării sunt disponibile în acest moment, iar harta acestora poate fi consultată în platforma de programare.

În contextul imunizării celor mici, medicii vin cu o serie de informații extrem de importante pentru părinți.

ADVERTISEMENT

Astfel, doctorul Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, explică pe larg care este singura contraindicație absolută când vine vorba de vaccinarea unui copil.

Contraindicația absolută în privința imunizării anti-Covid a copiilor de 5 – 11 ani. Explicațiile medicilor

Medicul spune că există o singură contraindicație absolută la vaccinarea împotriva Covid-19 în general și la cea a copiilor din grupa de vârstă 5 – 11 ani.

ADVERTISEMENT

”Contraindicațiile absolute sunt mai puține decât cele permanente și aici avem de fapt una singură: este vorba despre un șoc anafilactic, o reacție alergică severă suferită de către persoana respectivă la administrarea anterioară a aceluiași vaccin sau la componente ale vaccinului, aici fiind recunoscut în special polietilengliconul, care face parte din vaccinul de tip ARN mesager, vaccinul care urmează să fie folosit acum la copii.

Aceasta este singura contraindicație absolută”, a spus Dr. Gindrovel Dumitra pentru HotNews.

Gindrovel Dumitra mai spune că pot să existe multe persoane care să fi făcut un șoc anafilactic sau o reacție alergică la alune sau poate la un tratament cu un antibiotic sau în diverse alte situații, precum înțepăturile de insecte, diverse alergii de contact sau alergii alimentare.

ADVERTISEMENT

Medicul spune că ”acestea nu reprezintă o contraindicație absolută, ci constituie precauție”.

”Ce înseamnă acea precauție? Înseamnă că acea persoană poate să primească vaccinul, însă, în loc să stea 15 minute în sala de așteptare după administrarea vaccinului, va sta 30 de minute.

ADVERTISEMENT

Pentru ca în cazul în care există semne că ar apărea o reacție alergică severă, personalul din centrele de vaccinare este instruit pentru a interveni imediat și, bineînțeles, este dotat cu tot ceea ce este nevoie pentru ca această reacție alergică să poată să fie recuperată în întregime, iar persoana respectivă să poată să plece acasă fără niciun fel de probleme după acest eveniment”, a mai explicat Dr. Dumitra.

Bolile cronice, considerate ”contraindicații false”

Medicul citat le reamintește tuturor că persoanele care suferă de boli cronice nu ar trebui să evite vaccinare. Ba dimpotrivă, spune Dr. Dumitra, ”tocmai aceste persoane care au anumite comorbidități (…) trebuie să se vaccineze”.

Prin imunizarea față de Covid-19, aceste persoane sunt protejate față de formele grave ale bolii: ”vaccinul reprezintă o protecție și nu o amenințare”. 

”Mai există câteva alte contraindicații false, spre exemplu persoanele care suferă de boli cronice.

Aici am o întreagă discuție cu pacienții, care îmi spun: ‘Domnul doctor, aș prefera să nu ma vaccinez. Nu vedeți câte boli am? Dacă vaccinul îmi face rău?’ Ei bine, tocmai aceste persoane care au anumite comorbidități, anumite afecțiuni care le afectează confortul pe termen lung, ei bine, tocmai aceste persoane trebuie să se vaccineze.

Subliniez din nou: vaccinul reprezintă o protecție și nu o amenințare. Amenințarea o constituie boala. Iar contextul epidemiologic în care ne aflăm în acest moment este cât se poate de intens, iar șansa să nu te îmbolnăvești este extrem de redusă pentru viitorul apropiat”, adaugă medicul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT