ADVERTISEMENT
News

Vaccinarea anti-Covid în România. Totul despre cum ne protejează vaccinul și care sunt efectele adverse

Autor: Adrian Ilie | 27.12.2020 | 07:00
Vaccinarea anti-Covid în România. Totul despre cum ne protejează vaccinul și care sunt efectele adverse
Vaccinarea anti-COVID începe concomitent în toate țările UE/ Foto: Hepta

Prima vaccinare anti-COVID în România are loc astăzi, iar autoritățile speră ca vaccinarea pe scară largă a populației să se încheie în luna iunie. Deocamdată, țara noastră va utiliza vaccinul produse de către Pfizer în colaborare cu BioNTech, vaccin al cărui prospect a fost publicat de către Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

După sosirea primelor 10.000 de doze de vaccin alocate țării noastre la nivelul Uniunii Europene, România va primi câte 140.000 de doze săptămânal. Chiar și așa, vaccinarea pe scară largă a populației va fi posibilă începând cu lunile martie-aprilie.

Până atunci, prioritate va avea personalul medical și persoanele de categorii de risc la infectarea cu coronavirus, precum bolnavii cronic sau vârstnicii.

ADVERTISEMENT

Cum funcționează vaccinul anti-COVID

Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, și produsul realizat de Pfizer funcționează pe același principiu. Fiecare agent patogen (bacterie, virus sau bacil) este alcătuit din mai multe părți, una dintre ele fiind antigenul, o substanță care pe care organismul o percepe ca străină. După ce semnalul de alarmă este dat, organismul produce anticorpi la respectivul antigen, în corpul uman fiind mii de tipuri de anticorpi în funcție de fiecare antigen.

Când corpul intră prima dată în contact cu un agent patogen, durează până când organismul crează anticorpii cu care luptă împotriva antigenului detectat. Din acest motiv se instalează boala și de aceea cei care s-au îmbolnăvit de COVID-19 nu se mai îmbolnăvesc timp de câteva luni. Anticorpii nu doar luptă cu antigenul detectat, ci produc și celule care, într-un fel, țin minte, respectivul antigen astfel încât, la o nouă infectare răspunsul organismul este mai rapid și mai ferm.

ADVERTISEMENT

Vaccinurile se folosesc de acest tip de reacție al organismului. Ele conțin părți diluate sau inactive ale agentului  patogen care, odată inoculate, sunt prea slabe să producă boala, dar provoacă totuși răspunsul sistemului imunitar, prin producerea de anticorpi. Noile vaccinuri, inclusiv vaccinul Pfizer, folosește o tehnologie mai nouă, în care nu este utilizat agentul patogen, ci un fel de schiță a acestuia, obținută prin manipulare genetică, însă răspunsul corpului  este același. După vaccinare, care în unele cazuri trebuie  repetate la anumite intervale de timp, corpul va dispune de anticorpii necesari încă din momentul infectării astfel că agentul patogen nu mai reușește să infiltreze celulele corpului uman și să declanșeze boala, potrivit unei informări elaborate de Organizația Mondială a Sănătății.

Caracteristicile vaccinului Pfizer

Vaccinul care va fi administrat în România are ca denumire comercială Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

ADVERTISEMENT

Printre reacţiile adverse constatate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere articulare și musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere a zonei, stare de oboseală, frisoane. După a doua doză de vaccin, așa-numitul rapel, care se administrează la 21 de zile de la prima doză, a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei.

Deocamdată, nu se cunoaște intervalul de timp în care persoana vaccinată va fi imună la COVID-19. Este posibil ca vaccinarea cu Comirnaty să nu le ofere protecție tuturor persoanelor vaccinate, procentul fiind estimat la 90-95%, iar imunizarea completă s-ar putea instala la circa 7 zile după a doua doză de vaccin. Pe de altă parte, există indicii că, în anumite  cazuri, imunizarea are loc după prima doză. Totuși, autoritățile sanitare din Uniunea Europeană au decis, pentru mai multă siguranță, ca vaccinul să fie administrat în două doze.

ADVERTISEMENT

În prospectul vaccinului publicat de către Agenția Europeană a Medicamentului, sunt menționate o serie de precauții necesare în cazul administrării:

Hipersensibilitate și anafilaxie: Au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibile un tratament medical și o supraveghere adecvate, în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomandă monitorizarea atentă timp de cel puțin 15 minute după vaccinare. Persoanelor care au manifestat anafilaxie la prima doză de Comirnaty nu trebuie să li se administreze a doua doză de vaccin.
Reacții asociate cu anxietatea: În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecției cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.
Boală concomitentă: Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută severă, însoțită de febră sau cu infecție acută. Prezența unei infecții minore și/sau a febrei scăzute nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.
Trombocitopenie și tulburări de coagulare: În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (de exemplu hemofilie), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot  să apară hemoragii sau echimoze.
Persoane imunocompromise: Eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, inclusiv cele cărora li se administrează tratament imunosupresor. Eficacitatea Comirnaty poate fi diminuată la persoanele imunocompromise.”

ADVERTISEMENT

Când poate da greș vaccinarea

Medicul infecționist Adrian Marinescu a invocat faptul că în țările în care a început deja campania de vaccinare nu s-au înregistrat cazuri de reacții adverse severe la vaccin. „Din cei care s-au vaccinat în Marea Britanie – și avem probabil un milion de oameni, nu a existat nicio reacție adversă notabilă care să pună probleme. În afară de cele locale și cele imediate, care au durat câteva zile”, a declarat Adrian Marinescu.

În ce-i privește pe cei care au trecut deja prin boală, epidemiologul Alexandru Rafila a spus că este bine ca aceștia să treacă mai întâi de imunizarea pe care au căpătat-o în  urma bolii și apoi să se vaccineze.

Cei care au avut deja COVID-19 se pot vaccina, nu există în momentul de faţă o precizare exactă, dar sfatul meu este să existe un anumit interval de timp din momentul infecţiei până la momentul vaccinării, pentru că e bine să lăsăm şi ciclul acesta de imunitate naturală care apare în urma bolii să se producă. Ulterior, administrarea vaccinului nu va face altceva decât să consolideze imunitatea obţinută prin infecţie. Un interval de 2-3 luni după infecţie poate fi luat în calcul pentru vaccinare”, a afirmat Rafila.

El a precizat că vaccinarea este posibilă și la persoanele cu afecțiuni  autoimune, însă acestea trebuie să-și consulte mai întâi medicul curant. Pentru Rafila, mai complicată este vaccinarea la persoanele cu imunitate scăzută, fie din cauza unor boli cronice, fie din cauza medicației primite anterior, la care eficiența vaccinului este mai redusă.

Cum se pot vaccina românii

Autoritățile române intenționează să vaccineze circa 60-70% din populație, procentaj minim pentru ca boala să nu se mai răspândească pe scară largă. „Vaccinul nu va fi obligatoriu. Vaccinul este voluntar și va fi gratuit. Fiecare va primi o dovadă cu lotul vaccinului, seria vaccinului si momentul cand va veni la rapel, la al doilea vaccin”, spunea fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, pe 17 decembrie.

Deocamdată, accesul la vaccinare va fi unul restrâns, strategia autorităților fiind stabilită pe trei etape. „Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale. Din acest punct de vedere, astăzi, în prima zi de Crăciun se concretizează speranţa noastră că vom avea, în sfârşit, o modalitate sigură, eficientă şi rapidă de a pune capăt acestei pandemii, care ne-a schimbat viaţa poate unora pentru totdeauna”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, medicul care coordonează campania de vaccinare la nivel național.

După ce se va ajunge în a treia etapă, când va fi vaccinată populația pe scară largă, pe baza unor programări, imunizarea se va face prin mai multe mijloace.

Astfel, vor fi nu mai puțin de patru modalități prin care se poate face programarea: online, telefonic, prin intermediul medicului de familie sau prin direcțiile de asistență socială care funcționează pe lândă administrațiile locale. Pe lângă centrele fixe de vaccinare, vor funcționa și echipe mobile de vaccinare a populației.

Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz”, se arată într-un comunicat de miercuri al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!