News

Vaccinarea anti-Covid la copii ar putea debuta în acest an. Anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

12.04.2021 | 07:28
Vaccinarea antiCovid la copii ar putea debuta in acest an Anuntul facut de Valeriu Gheorghita
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare contra Covid-19 (CNCAV) din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că vaccinarea anti-Covid la copii ar putea debuta chiar din cursul acestui an.

Declarația medicului vine în contextul în care cei de la Pfizer/ BioNTech au depus, vineri, în Statele Unite ale Americii, o cerere de extindere a autorizării de urgenţă a vaccinului contra Covid-19 la adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii martie, companiile au publicat rezultatele testelor lor efectuate pe 2.260 de adolescenţi din SUA, care arătau ”răspunsuri puternice cu anticorpi” după vaccinare.

Valeriu Gheorghiță anunță că vaccinarea anti-Covid la copii ar putea debuta în 2021

După ce Pfizer/BioNTech au anunțat că vor să facă această cerere de a introduce vaccinarea la copii către autorități de reglementare din întreaga lume, medicul coordonator al CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că și Europa are în plan acest proces.

ADVERTISEMENT

Astfel, cel mai probabil din toamna acestui an, în statele UE, inclusiv România, copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ar putea deveni eligibili pentru imunizarea anti-Covid.

”Am văzut că Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12-15 ani, ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a spus medicul militar la Digi 24.

ADVERTISEMENT

La ce perioadă de timp facem rapelul dacă ne-am infectat între doze?

Același Valeriu Gheorghiță a mai explicat, la postul de știri citat, și modul în care va decurge administrarea dozei secunde de vaccin, adică rapelul, dacă ne-am infectat între timp.

În prezent, sunt multe persoane în România care s-au infectat cu noul coronavirus exact în intervalul dintre cele două doze de vaccinare. Dat fiind faptul că mulți se întreabă, în aceste condiții, în care trec deja prin boală, ce se întâmplă cu rapelul. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a oferit răspunsul duminică seara.

ADVERTISEMENT

”Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina.

Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT