News

Vaccinarea anti-Covid, la liber în Bulgaria. Autoritățile au renunțat la strategia de imunizare în etape

22.02.2021 | 18:34
Vaccinarea antiCovid la liber in Bulgaria Autoritatile au renuntat la strategia de imunizare in etape
ADVERTISEMENT

Din cauza lipsei de interes pentru vaccinare împotriva infecției cu noul coronavirus în rândul unei mari părţi a populaţiei bulgare, autoritățile s-au văzut nevoite să renunțe la strategia de imunizare în etape.

Prim urmare, serul îi este administrat oricărui doritor, iar măsura pare să se bucure deja de succes. Potrivit datelor oficiale, circa 33.000 de persoane au luat cu asalt centrele de vaccinare în cele trei zile care s-au scurs de când premierul Boiko Borisov a decis ca acestea să fie deschise pentru toată lumea.

ADVERTISEMENT

Creșterea este una semnificativă, având în vedere că în cele şapte săptămâni anterioare s-au imunizat doar 90.000 de persoane, iar sondajele arătau că jumătate dintre bulgari refuzau să le urmeze exemplul, în vreme ce alţi circa 23% se declarau nehotărâți.

Bulgaria renunță la vaccinarea anti-Covid în etape

Într-un mesaj prin care anunța decizia de a pune capăt strategiei de vaccinare anti-COVID-19 a populației în etape, premierul s-a arătat îngrijorat de faptul că numai circa 10% dintre persoanele care au cerut să fie imunizate, conform planului, nu s-au mai prezentat la centrele de vaccinare la data la care au fost programate.

ADVERTISEMENT

Înainte de a schimba strategia, Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de vaccinare, din care făceau parte persoanele de peste 65 de ani, angajaţii din domeniul securităţii, precum și cei din sectoarele esenţiale.

De asemenea, s-a luat decizia ca toate dozele disponibile să fie folosite, fără a constitui rezerve pentru rapel, întrucât se anticipează o creştere semnificativă a livrărilor de vaccin în luna martie.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare cantitate comandată până acum de guvernul bulgar, 4,5 milioane de doze, provine de la AstraZeneca. Cât despre Pfizer/BionTech,  acestea au livrat 3 milioane de doze, iar Moderna doar 460.000.

Ministerul bulgar al Sănătăţii a dispus ca toate centrele de vaccinare să fie deschise 24 de ore din 24, inclusiv la sfârșit de săptămână.

ADVERTISEMENT

Echipele mobile de vaccinare trebuie să ajungă la oamenii care doresc să se vaccineze chiar şi în zonele cele mai mici şi izolate”, a declarat ministrul Kostadin Anghelov, dând asigurări că se iau deja măsuri logistice în acest sens.

ADVERTISEMENT