News

Vaccinarea anti-HPV din România, gratuită și la fetele de peste 14 ani. Anunțul a fost făcut de Ioana Mihăilă

Ioana Mihăilă a vorbit despre vaccinarea anti-HPV din România.
26.05.2021 | 19:53
Vaccinarea antiHPV din Romania gratuita si la fetele de peste 14 ani Anuntul a fost facut de Ioana Mihaila
ADVERTISEMENT

​Ministerul Sănătății dorește extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele cu vârsta mai mare de 14 ani și la băieți. Anunțul a fost făcut de Ioana Mihăilă.

“Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița”, a precizat Ioana Mihăilă, prezentă la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România.

ADVERTISEMENT

Campania gratuită de vaccinare împotriva HPV se adresează, în acest moment, doar fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani. Campania s-a reluat anul trecut în România, iar peste 28.000 de tinere s-au vaccinat, conform Hotnews.

Vaccinarea anti-HPV din România, gratuită și la fetele de peste 14 ani și la băieți. Cât costă în acest moment

În acest moment, pentru fetele cu vârsta de peste 15 ani împotriva pentru băieți există o singură opțiune: să cumpere vaccinul. O doză de vaccin costă în jur de 600 de lei.

ADVERTISEMENT

Pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze la interval de 6 luni, după vârsta de 14 ani trebuie administrate 3 doze.

Ministerul Sănătății va iniția săptămâna aceasta toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV. Propunerile urmează să fie făcute de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, a precizat Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

“Vom iniția săptămâna aceasta solicitările către INSP atât pentru vârstă, cât și pentru adresare, să putem vaccina și fetele de alte vârste, și băieții”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mărturisit că și-a înscris fetița pe lista de așteptare acum un an și jumătate. A vaccinat-o imediat după ce vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri și medicii de familie săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Ioana Mihăilă: ”Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul”

Ministrul Sănătății va cere STS o soluție pentru simplificarea programării la acest vaccin, după modelul programării la vaccinarea împotriva COVID-19.

Potrivit acordurilor cadru pe care Ministerul Sănătății le are semnate în acest moment se vor putea achiziționa încă de anul acesta până la 90.000 de doze suplimentare de vaccin anti-HPV, după ce o tranșă de 40.000 de doze de vaccin a fost distribuită săptămâna trecută către direcţiile de sănătate publică din ţară, a anunțat Ioana Mihăilă.

“Sper ca cererea să fie suficientă și să putem bugeta achiziția acestor doze suplimentare”, a adăugat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT