News

Vaccinarea antigripală anuală, extinsă pentru întreaga populație, fără prioritizare. Anunțul Ministrului Sănătății

14.01.2021 | 11:07
Vaccinarea antigripala anuala extinsa pentru intreaga populatie fara prioritizare Anuntul Ministrului Sanatatii
ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare antigripală anuală o să fie extinsă pentru întreaga populație a țării, fără a se face o prioritizare în funcție de grupele de risc. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății.

Uncomunicat emis de instituție notează că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a aprobat administrarea vaccinului antigripal pentru toate categoriile de persoane. Până acum, prioritizarea s-a făcut în funcție de vârstă și de alte condiții care plasau oamenii în grupe de risc.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății amintește că vaccinul este gratuit și sigur. De asemenea, îndeamnă oamenii la repectarea unor măsuri de prevenție pentru a evita contactarea virușilor.

Vaccinarea antigripală anuală, extinsă pentru întreaga populație, fără prioritizare. Anunțul Ministrului Sănătății

Vlad Voiculescu a precizat că „este necesar ca vaccinarea antigripală să continue și în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esențială”. Campania de vaccinare antigripală a demarat la data de 15 septembrie, moment în care au fost achiziționate trei milioane de doze de ser.

ADVERTISEMENT

„Riscurile de co-infecție COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat științific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populație”, a continuat ministrul Sănătății. La momentul în care a început campania de vaccinare antigripală, ministerul îndemna persoanele care nu se încadrează în grupele de risc să cumpere vaccinul.

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, exista o prioritizare a persoanelor la vaccinarea antigripală. Acesta se făcea în funcție de vârstă, fiind prioritari oamenii peste 65 de ani, dar și de existența bolilor cronice, în special respiratorii şi cardiovasculare, și ale bolilor metabolice. Prioritate mai aveau și copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medical şi femeile însărcinate.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat că administrarea vaccinului este cea mai sigură cale de a evita bolile. ”Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie”, precizează comunicatul trimis de instituție

„De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii”, a adăugat aceasta. Și medicii de familie sunt de părere că normele de protecție sanitară, pe care trebuie să le respectăm acum din cauza Covid-19, sunt benefice și pentru protecția împotriva gripei.

ADVERTISEMENT

Cazurile de gripă sezonieră au scăzut dramatic, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a transmis că „în săptămâna 28.12.2020 – 03.01.2021 au fost raportate la nivel național 15 cazuri de gripă clinică comparativ cu 487 cazuri înregistrate în aceeași săptămâna a sezonului anterior”.

ADVERTISEMENT