News

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în Germania pentru persoanele sub 60 de ani

31.03.2021 | 08:25
Vaccinarea cu AstraZeneca suspendata in Germania pentru persoanele sub 60 de ani
ADVERTISEMENT

Vaccinarea cu AstraZeneca va fi suspendată în Germania pentru persoanele sub 60 de ani. Anunțul a venit în urma unei recomandări a Comisiei pentru vaccinare din Germania, STIKO.

Instituția a precizat că au apărut noi informații cu privire la apariția unor efecte secundare tromboembolice la creier. Experții au adăugat că acestea sunt rare, dar foarte grave.

ADVERTISEMENT

Mai multe regiuni din Germania au luat decizii similare, iar autoritățile urmau să analizeze aplicarea uneia la nivel național. În plus, țări precum Franța sau Canada au restricționat utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele sub 55 de ani.

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în Germania pentru persoanele sub 60 de ani

STIKO a transmis recomandare printr-un comunicat. Instituția a precizat că a primit ajutor și de la experții externi: „după mai multe consultări, STIKO, cu ajutorul unor experţi externi, a decis în majoritate ca vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor de peste 60 de ani, pe baza datelor disponibile referitoare la producerea rară dar foarte gravă a unor efecte secundare tromboembolice”, a precizat, potrivit Știri pe surse.

ADVERTISEMENT

Autoritățile germane urmau să decidă marți seară cum se va administra vaccinul produs de firma anglo-suedeză. Mai multe state au încetat administrarea serului la oamenii sub 60 de ani, înainte de declarația Comisiei pentru vaccinare, după ce au apărut informații cu privire la tulburări rare ale sângelui la nivelul creierului. Vaccinarea a fost oprită în Berlin şi Brandenburg, dar şi în oraşul München.

Institutul Paul Ehrlich (PEI) a emis un raport suplimentar prin care anunța că au fost înregistrate 31 de cazuri de tromboză venoasă a sinusului cerebral (CSVT) din aproximativ 2,7 milioane de oameni vaccinați. Din aceste 31 de cazuri, nouă persoane au decedat.

ADVERTISEMENT

Inițial, vaccinarea cu serul AstraZeneca nu a fost permisă pentru oamenii peste 55. Din acest motiv, tot mai multe persoane tinere au primit deja prima doză de vaccin.

În acest sens, STIKO a venit cu precizări, spunând că vor emite recomandări: „în ceea ce priveşte problema administrării celei de-a doua doze de vaccin persoanelor mai tinere care au primit deja o primă doză de vaccin AstraZeneca COVID-19, STIKO va emite o recomandare suplimentară până la sfârşitul lunii aprilie.”

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie, administrarea acestui ser a fost oprită în mai multe țări. Atât Agenția Europeană a Medicamentelor, cât și Organizația Mondială a Sănătății au transmis că beneficiile serului sunt mai mari decât riscurile și au recomandat folosirea acestuia în continuare.

ADVERTISEMENT