News

Vaccinarea cu serul Moderna a copiilor între 12 și 17 ani debutează pe 2 august, în România. Cum arată schema de imunizare

România începe, pe 2 august, imunizarea cu serul Moderna pentru copiii de 12 - 17 ani. Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat și schema de vaccinare.
27.07.2021 | 15:03
Vaccinarea cu serul Moderna a copiilor intre 12 si 17 ani debuteaza pe 2 august in Romania Cum arata schema de imunizare
ADVERTISEMENT

Începând de marți, 2 august, România va începe oficial administrarea serului Moderna și pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani.

Anunțul a fost făcut marți de Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

ADVERTISEMENT

România începe imunizarea cu serul Moderna a copiilor de 12 – 17 ani

În același timp, medicul coordonator al CNCAV a prezentat și schema de imunizare cu Moderna pentru minori.

Aceasta nu a suferit modificări față de schema clasică pentru adulți. Administrarea serului Spikevax – Moderna la grupa de vârstă 12-17 ani se va face similar ca în cazul persoanelor de peste 18 ani.

ADVERTISEMENT

Mai exact, e vorba de două doze administrate la un interval de 28 de zile. Dr. Gheorghiță a mai precizat că e obligatoriu ca minorii să primească consimțământul rudelor. De asemenea, la fel ca în cazul administrării Pfizer, este obligatoriu ca minorii să fie însoțiți de tutorele legal în momentul imunizării.

”Din 2 august, în România, se va putea vaccina cu serul Moderna. În aceste zile se va actualiza platforma de programare pentru această categorie de vârstă.

ADVERTISEMENT

Schema de vaccinare este nemodificată: 2 doze, la un interval de 28 de doze. Este obligatoriu ca minorii să primească consimțământul rudelor. Ei trebuie să fie însoțiți de tutorele legal la vaccinare”, a spus medicul Gheorghiță, marți, în conferința de presă săptămânală a CNCAV.

  • 23 iulie este data la care Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat extinderea indicației de administrare a vaccinului de la compania Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani.
ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiță, anunț privind extinderea tulpinii Delta: ”15 județe cu infecția și 5 decese”

Tot marți, coordonatorul campaniei de vaccinare din România a prezentat și situația infectărilor cu tulpina Delta.

Medicul Valeriu Gheorghiță a atras atenția că există o tendință de creștere a numărului de infectări și că România se află la debutul valului 4.

În același timp, Gheorghiță a mai spus că sunt 15 județe în care au fost descoperite cazuri de infectare cu tulpina Delta, din care cele mai multe în București, Argeș și Ilfov.

  • 127 de cazuri de infectare cu tulpina Delta au fost depistate în țară

Din cele 127 de persoane care s-au îmbolnăvit cu mutația Delta, 5 au murit. Valeriu Gheorghiță a spus că toate erau nevaccinate.

”Evoluția săptămânală a infecțiilor cu varianta Delta din numărul total de infectări are un trend crescător de la 1,5% la peste 6,8%. Ce am observat este o creștere de 5 ori a numărului de cazuri cu varianta Delta în ultimele 8 săptămâni.

Din procentul secvențierilor 56% au avut ca rezultat varianta virala Delta, iar 50% din cazurile cu Delta se află în 28 focare”, a mai precizat dr. Gheorghiță.

ADVERTISEMENT