News

Vaccinarea devine obligatorie în Grecia pentru anumite persoane. Despre cine este vorba

Autoritățile din Grecia au anunțat luni că vaccinarea împotriva coronavirusului va deveni obligatorie pentru anumite persoane, detaliind categoriile vizate.
12.07.2021 | 21:07
Vaccinarea devine obligatorie in Grecia pentru anumite persoane Despre cine este vorba
ADVERTISEMENT

Statul elen înregistrează încă de săptămâna trecută o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2, ceea ce a alarmat autoritățile și le-a determinat să ia noi măsuri.

Specialiștii avertizează că turiștii care aleg să își petreacă vacanța în Grecia ar putea să reprezinte una dintre sursele unor viitoare infectări cu varianta Delta pe teritoriul României.

ADVERTISEMENT

În Grecia vaccinarea devine obligatorie pentru anumite persoane. Care sunt categoriile vizate

Vaccinarea împotriva COVID-10 devine obligatorie pentru anumite categorii de muncitori, iar o serie de noi măsuri vor fi impuse la nivelul populației pentru a diminua creșterea numărului de persoane infectate.

Personalul din căminele de bătrâni va trebuie să fie vaccinat cât de repede este posibil, iar cel din domeniul sanitar va fi vaccinat începând cu  întâi septembrie, a declarat prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, conform Reuters.

ADVERTISEMENT

Angajații din căminele de bătrâni care nu își fac o programare pentru vaccin vor fi suspendați din 16 august, iar o măsură similară se așteaptă și în rândul personalului sanitar începând cu luna septembrie, citează AP.

“Țara nu se va închide din nou din cauza unora. Nu Grecia este în pericol, ci grecii nevaccinați”, a afirmat Mitsokatis, citat de către Reuters.

ADVERTISEMENT

Noile măsuri presupun ca doar clienților vaccinați să le fie permis accesul în baruri, săli de cinema, teatre și alte spații închise, a mai explicat prim-ministrul grec.

Până în acest moment, Grecia a reușit să imunizeze puțin peste 40% din populația generală, cu ambele doze, conform informațiilor prezentate de către Marios Themistokleous, secretar-general.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Atena a oferit o serie de stimulente populației pentru a o convinge să se vaccineze, inclusiv bani și internet mobil pentru tineri, în încercarea de a ajunge la o rată de vaccinare de 70% din populația totală până la începutul toamnei.

Deși a existat o lungă dezbatere privind vaccinarea obligatorie în Grecia, un sondaj de opinie realizat de către televiziunea locală Skai, prezentat săptămâna trecută, a arătat că majoritatea grecilor sunt de acord cu această măsură referitoare la grupurile de lucrători care au contact direct cu publicul.

De asemenea, autoritățile vor începe vaccinarea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani cât de curând.

“Riscul de apariție a bolii la această categorie de vârstă este mic, dar real. Principala caracteristică a grupului rămâne transmiterea virusului către mediul înconurător, ceea ce ar putea să includă persoane vulnerabile sau nevaccinate”, a declarat Maria Theodoridou, șefa comitetului de vaccinare al Greciei, afirmă Reuters.

Statul elen a înregistrat luni 2065 de noi infecții cu COVID-19 și 10 decese, iar de la începutul pandemiei peste 440.000 de persoane au fost infectate și peste 12.800 și-au pierdut viața.

ADVERTISEMENT