News

Vaccinarea europenilor contra COVID ar putea fi afectată de lipsa de stocuri, avertizează fondatorul BioNTech

01.01.2021 | 18:18
ADVERTISEMENT

Fondatorii BioNTech avertizează asupra blocării vaccinării contra COVID în Europa din cauza lacunelor de aprovizionare. Avertismentul vine în contextul în care autoritățile europene de reglementare nu au aprobat un alt vaccin.

BioNTech lucrează cu partenerul Pfizer pentru a crește producția vaccinului său, dar fondatorii săi se tem că vor exista lacune în aprovizionare până când vor fi aprobate pentru utilizare și alte vaccinuri.

ADVERTISEMENT

Serul produs de compania Moderna așteaptă să fie aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în data de  6 ianuarie.

Uniunea Europeană, aprobare târzie și comandă prea mică

Startup-ul german de biotehnologie a condus cursa vaccinurilor, dar serul său a întârziat să ajungă în Uniunea Europeană din cauza aprobării relativ lente a autorității de reglementare a sănătății a blocului european și a dimensiunii reduse a comenzii plasate de Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Întârzierile au cauzat consternare în Germania, unde unele regiuni au fost nevoite să închidă temporar centrele de vaccinare la câteva zile după lansarea unei campanii de inoculare pe 27 decembrie.

“În acest moment nu arată bine – apare o gaură pentru că lipsesc alte vaccinuri aprobate și trebuie să umplem golul cu propriul nostru vaccin”, a declarat Ugur Sahin, CEO al BioNTech, săptămânalului german Der Spiegel într-un interviu citat de AlJazeera.

ADVERTISEMENT

Vaccinul produs de Moderna așteaptă să fie aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 6 ianuarie.

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a cerut EMA să aprobe rapid și un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca pe care Marea Britanie l-a aprobat săptămâna aceasta. Cronologia UE pentru acest tratament rămâne incertă.

ADVERTISEMENT

Un alt aspect al problemei este faptul că UE a plasat o comandă destul de mică, de 300 de milioane de doze, pentru cele 27 de state membre, iar contractul a fost semnat abia în noiembrie.

Sahin a spus că vaccinul BioNTech/Pfizer, care folosește ARN mesager pentru a instrui sistemul imunitar uman să lupte împotriva coronavirusului, ar trebui să poată face față unei tulpini detectate pentru prima dată în Marea Britanie, care pare a fi mai contagioasă.

„Testăm dacă vaccinul nostru poate neutraliza și această tulpină și vom afla în curând mai multe”, a spus el.

BioNTech speră să lanseze o nouă linie de producție în Marburg, Germania, în februarie, care ar putea produce 250 de milioane de doze în prima jumătate a anului, a spus Sahin.

El este în curs de discuții cu producătorii contractuali pentru creșterea producției și ar trebui să existe o mai mare claritate până la sfârșitul lunii ianuarie.

Sahin a mai spus că BioNTech va face vaccinul său, care necesită depozitare la aproximativ minus 70 de grade Celsius (minus 94 Fahrenheit), mai ușor de manevrat.

Un vaccin de generația următoare care s-ar menține la temperaturi mai ridicate ar putea fi gata până la sfârșitul verii.

ADVERTISEMENT