News

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu ne protejează de gripă. Valeriu Gheorghiţă recomandă ambele imunizări

Persoanele care s-au imunizat împotriva COVID-19 pot face vaccinul gripal simultan, conform lui Valeriu Gheorghiţă.
14.09.2021 | 07:51
Vaccinarea impotriva COVID19 nu ne protejeaza de gripa Valeriu Gheorghita recomanda ambele imunizari
ADVERTISEMENT

Coordonatorul campaniei de vaccinare recomandă ca românii să se imunizeze atât cu serul împotriva noului coronavirus, cât și cu cel antigripal, el afirmând că primul nu ne protejează de virusul sezonier.

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu ne protejează de gripă. Ce trebuie să facem în acest caz

Medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu ne protejează de gripă. Un efect benefic asupra sănătății o au, însă, celelalte măsuri de protecție.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre putarea măștii de protecție, despre distanțarea socială de cel puțin un metru sau evitarea plimbărilor în zone aglomerate.

Acestea au făcut o diferență la începutul pandemiei, pentru că puteam să asistăm la un număr mult mai mare de cazuri de gripă, precum și de infectare cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, medicul a precizat că aceste măsuri de protecție sanitară au dus la scădere îmbolnăvirilor de rujeola, dar și gripa sezonieră.

„Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală.

ADVERTISEMENT

 Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă.

După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Valeriu Gheorghiţă, declarații despre vaccinarea împotriva COVID-19, dar și a gripei

Valeriu Gheorghiţă a informat că persoanele vulnerabile trebuie să își facă și vaccinul antigripal. De asemenea, el a precizat că vor fi achiziționate două milioane de doze de vaccin antigripal.

Acestea vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie. Coordonatorul campaniei de imunizare a precizat că cele două vaccinuri se pot face simultan.

De asemenea, el le-a cerut medicilor de familie să ceară doze de vaccin anti-COVID-19, pentru a putea să îi imunizeze pe oamenii care doresc să primească ambele seruri de protecție.

Medicul a precizat că vaccinarea se poate face în același timp, dar în brațe diferite.

„Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

ADVERTISEMENT