News

Când începe imunizarea copiilor anti-COVID-19 în UE. Ursula von der Leyen vorbește deschis despre vaccinarea obligatorie

Liderul Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat când începe vaccinarea copiilor. Ea a adus în discuție și posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii,.
01.12.2021 | 15:59
Cand incepe imunizarea copiilor antiCOVID19 in UE Ursula von der Leyen vorbeste deschis despre vaccinarea obligatorie
ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen a afirmat că este timpul ”să ne gândim la vaccinarea obligatorie”, în condițiile în care se anunță o iarnă dificilă în lupta contra coronavirusului.

Ursula von der Leyen: „Vaccinurile pentru copii vor fi disponibile”

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat statisticile potrivit cărora o treime din cei 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene nu sunt încă imunizați contra COVID-19.

ADVERTISEMENT

De altfel, președintele Comisiei Europene anunță că deja au fost aprobate vaccinurile adaptate pentru minori de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

Șefa UE a mai precizat că din data de 13 decembrie vor fi disponibile vaccinurile pentru copii, precizează politico.eu.

ADVERTISEMENT

„Am vorbit cu compania BionTech-Pfizer şi veştile sunt bune. Pot accelera producţia, iar vaccinurile pentru copii vor fi disponibile din data de 13 decembrie”, a declarat Von der Leyen la o conferință de presă.

EMA a anunțat săptămâna trecută extinderea licenței europene a companiilor farmaceutice Pfizer şi BioNTech pentru fabricarea de vaccinuri speciale pentru copiii între 5 şi 11 ani. Dar aceștia vor primi o doză mai mică de vaccin decât cei peste 12 ani.

ADVERTISEMENT

Vaccinul pentru copii va fi administrat tot în două doze. Doza a doua va fi administrată la distanță de trei săptămâni față de prima.

„Discuții” în cadrul UE privind vaccinarea obligatorie

Șefa Comisiei a precizat că este în favoarea unei ”discuții” în UE privind vaccinarea obligatorie ca măsură. Afirmația a venit ca răspuns la o întrebare cu privire la evoluția pandemiei și apariției variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

„Comunitatea științifică va avea nevoie de aproximativ 100 de zile pentru a adapta răspunsul vaccinurilor la noua variantă”, a coronavirusului, a specificat Von der Leyen.

În general, toate țările din Europa au preferat vaccinarea voluntară, cu obligativitate doar în anumite sectoare, însă apariția variantei Omicron poate produce o reconsiderare a politicilor sanitare.

Europa are rate de vaccinare extrem de diferite, Portugalia este pe primul loc, cu 81,6%, iar Bulgaria se situează pe ultimul loc, cu doar 25,4% din populație vaccinată complet.

Croația, Slovacia și România au, la rândul lor, rate de vaccinare completă mai mici de 50%.

ADVERTISEMENT