News

Vaccinarea obligatorie și testarea periodică, impuse pe scară largă în SUA. Amenzi uriașe pentru companiile care nu respectă legea

De la începutul anului 2022, companiile americane vor fi nevoite să ceară vaccinarea angajaților împotriva Covid-19 sau testarea lor cel puțin o dată pe săptămână.
05.11.2021 | 19:00
Vaccinarea obligatorie si testarea periodica impuse pe scara larga in SUA Amenzi uriase pentru companiile care nu respecta legea
Președintele Joe Biden introduce vaccinarea obligatorie sau testarea periodică și pentru companiile din sectorul privat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Casa  Albă a anunțat principalele reguli care vor fi impuse mediului privat în legătură cu vaccinarea și testarea periodică a angajaților începând din 4 ianuarie 2022.

Aceste reguli se vor aplica tuturor companiilor care au un număr mai de 100 de salariați, iar nerespectarea lor va fi sancționate cu amenzi consistente, scrie Business Insider.

ADVERTISEMENT

În anumite cazuri, precum unitățile sanitare care primesc finanțare din partea statului, testarea periodică nu va fi acceptată, ci numai vaccinarea anti-Covid a personalului.

Amenzi uriașe pentru companiile care nu respectă noile reguli

Pentru fiecare angajat care nu este vaccinat sau nu s-a testat săptămânal, angajatorul riscă să plătească o amendă de 13.653 dolari, iar în cazul „încălcării voluntare” a regulilor se poate ajunge și la 136.532 dolari.

ADVERTISEMENT

Pe lângă obligativitatea vaccinării sau testării săptămânale a angajaților companiilor cu mai mult de 100 de salariați, va fi obligatorie și purtarea măștii de protecție la locul de muncă.

Detaliile acestor reguli și supravegherea respectării lor vor intra în competența Administrației pentru Securitate și Sănătate Ocupațională (OSHA). Regulile se vor aplica unui număr de 84.200.000 de angajați și 1.900.000 de companii din sectorul privat.

ADVERTISEMENT

Angajații de la azilele de bătrâni sau alte instituții de asistență socială, precum și unitățile sanitare care primesc finanțare prin Medicare sau Medicaid vor  trebui  să se vaccineze până pe 4 ianuarie. Pentru această categorie nu există opțiunea testării la intervale regulate de timp.

Vizați de această regulă sunt 17 milioane de americani care nu altă alternativă la vaccinare.

Măsura ar putea preveni 250.000 de spitalizări

Știm că în marea majoritate a locurilor de muncă se vor respecta regulile”, a declarat Jim Frederick, un oficial al OSHA, pentru CBS News.

ADVERTISEMENT

De altfel, autoritățile de la Washington estimează că obligativitatea vaccinării sau testării periodice ar putea determina circa 5 milioane de americani să reintre în câmpul muncii, întrucât se vor simți în siguranță la locul de muncă și vor exista mai puține situații în care trebuie să aibă grijă de copii, în cazul în care se infectează sau sunt carantinați.

OSHA estimează că această lege va salva mii de vieți și va preveni peste 250.000 de spitalizări în primele șase luni de la implementare”, a declarat un oficial american în timpul briefingului de la Casa Albă.

Deja unele companii mari din Statele Unite au cerut angajaților să se vaccineze, în caz contrar riscând pierderea locului de muncă. Ford este primul dintre cei trei mari producători auto americani care a impus vaccinarea pentru angajații săi din SUA. Politica anterioară a companiei a fost să încurajeze vaccinările în rândul celor 88.000 de angajați din SUA, dar fără să le facă obligatorii.

Joe Biden a anunțat încă de joi că vor fi implementate reguli care să determine vaccinarea angajaților din companiile private, un pas pe care anterior anunțase că preferă să nu îl facă.

Vaccinarea este cea mai bună cale de a depăși această pandemie. Deși aș fi preferat ca aceste cerințe să nu devină necesare, prea mulți oameni au rămas nevaccinați ca să putem depăși definitiv pandemia”, a declarat Biden.

Decizia autoritățile vine în contextul în care coronavirusul continuă să ucidă mii de americani în fiecare zi, cele mai multe dintre victime fiind  nevaccinate.

Guvernatorii republicani, nemulțumiți de noile reguli

Este foarte probabil ca regulile anunțate să fie contestate în instanțe. Deja guvernatorii din Florida, Texas, Indiana și Iowa au spus că o asemenea obligativitate este neconstituțională și reprezintă o amenințarea la adresa libertăților individuale.

În schimb administrația Biden susține că guvernul federal are autoritatea să impună standarde de sănătate și siguranță la locurile de muncă.

Măsura anunțată extinde reguli deja valabile pentru angajații din sectorul public. Încă din iulie, vaccinarea sau testarea regulată au devenit obligatorii pentru angajații instituțiilor de la nivel federeal, iar  în septembrie a fost impusă exclusiv vaccinarea. Aceasta a devenit obligatorie și pentru angajații companiilor care au contracte cu statul

Ultimul set de măsuri reprezintă însă o intervenție majoră în sectorul privat, indiferent dacă este vorba de companii care au primit contracte de la guvernul federal sau nu.

ADVERTISEMENT