News

Vaccinarea populației împotriva coronavirusului ar putea începe în octombrie. O ţară europeană a anunţat că demarează imunizarea în masă

22.04.2020 | 14:09
Vaccinarea populatiei impotriva coronavirusului ar putea incepe in octombrie O tara europeana a anuntat ca demareaza imunizarea in masa
ADVERTISEMENT

Elveția ar putea începe în octombrie vaccinarea populației împotriva coronavirusului, după ce oamenii de știință au anunțat că testele au oferit rezultate încurajatoare.

Elveția ar putea începe în octombrie vaccinarea populației împotriva coronavirusului

Conform swissinfo.ch, cercetătorii din Elveția sunt încrezători că vaccinul pe care l-au testat deja cu succes pe șoareci va putea fi folosit și la oameni începând cu luna octombrie.

ADVERTISEMENT

”Avem o șansă realistă de a avea succes. Vaccinul este unic din cauza scalabilității uriașe. Există capacitatea de a produce multe doze într-un interval de timp scurt”, a declarat Martin Bachmann, șeful echipei de cercetători de la Universitatea din Berna.

Vaccinul în curs de dezvoltare al echipei elvețiene adoptă o abordare diferită față de alte laboratoare, folosind particule de virus care nu sunt infecțioase și care oferă un răspuns imunitar bun.

ADVERTISEMENT

”Acordăm prioritate mare timpului, dar siguranța și tolerabilitatea vaccinului primează”

Un prototip a fost dezvoltat încă din luna februarie, la doar câteva săptămâni după ce noul coronavirus a fost identificat în China, și s-a dovedit un succes la testele pe șoareci de laborator, serul neutralizând virusul.

Swissmedic, autoritatea națională responsabilă cu aprobarea acestor studii, a confirmat că a oferit deja consultanță științifică proiectului și este conștientă de evoluția cercetării, dar crede că vaccinul nu poate fi gata mai devreme de 8-14 luni.

ADVERTISEMENT

”Acordăm prioritate mare timpului, dar siguranța și tolerabilitatea vaccinului primează. Prin urmare, este important ca grupurile de cercetare și companiile să ia legătura cu noi într-o etapă timpurie, astfel încât să le putem susține în dezvoltarea lor înainte de a depune o cerere de autorizare”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic.

Conform cercetătorilor, dezvoltarea vaccinului pentru a putea fi produs la scară largă va necesita creșterea susținerii financiare cu peste 100 de milioane de dolari.

ADVERTISEMENT

Elveția va relaxa gradual restricțiile antiepidemice, începând cu 27 aprilie. Guvernul intenționează să redeschidă școlile și magazinele din 11 mai, cu toate că țara nu se află pe un trend descendent al pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT