News

Vaccinări fictive pe bandă rulantă. O nouă anchetă şi la Botoşani: un medic este pus sub acuzare

Poliția din Botoșani a început o anchetă pentru vaccinări fictive. Purtătorul de cuvânt al IPJ a declarat că un medic este pus sub acuzare.
04.11.2021 | 12:01
Vaccinari fictive pe banda rulanta O noua ancheta si la Botosani un medic este pus sub acuzare
ADVERTISEMENT

O anchetă a fost demarată de polițiștii din Botoșani într-un caz în care un medic este acuzat că ar fi practicat vaccinări fictive, a informat, joi, Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Anunțul IPJ Botoșani spune că medicul percepea sume de bani pentru vaccinări fictive

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Botoșani, investigația a fost demarată în baza unei sesizări care a fost înregistrată la Direcția de Sănătate Publică, care susținea că respectivul medic ar fi cerut sume de bani pentru introducerea în baza de date a unor persoane cu scopul de a le elibera un certificat verde COVID, fără să le fi administrat însă și acest vaccin.

ADVERTISEMENT

„Direcţia de Sănătate Publică Botoşani ne-a redirecţionat o sesizare primită de la o persoană care a relatat faptul că, la un centru de vaccinare din municipiul Botoşani, un medic ar solicita bani pentru a introduce persoane în baza de date, în vederea eliberării certificatului verde, fără a le administra vaccinul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a IPJ Botoșani.

„Poliţiştii efectuează verificări cu privire la cele sesizate, urmând ca, în funcţie de rezultate, să fie dispuse măsuri”, a mai menționat Delia Nenişcu.

ADVERTISEMENT

O femeie care a fost ofertată de medic a făcut sesizarea

„Doresc să fac o sesizare către domnul doctor care vaccina la Şcoala 17, cu menţiunea că domnul doctor lua bani de la pacienţi pentru a le face certificatul de vaccinare fără a fi imunizaţi şi îi băga în baza de date ca şi persoane vaccinate. Mi-a făcut şi mie această ofertă contra sumei de 200 de euro. Întrucât l-am refuzat şi m-am imunizat vă rog să luaţi măsuri în privinţa aceasta”, se precizează în sesizarea primită prin poşta electronică, scrie monitorulbt.ro.

Reclamația apare, de altfel, cu ceva întârziere, pentru că centrul de vaccinare de la Școala 17 fusese deja închis și a fost mutat în sala de sport a Colegiului “Gheorghe Asachi”, astfel încât investigatorii vor trebui să obțină mai multe date de la femeie.

ADVERTISEMENT

Reacția DSP Botoșani

„A fost primită o sesizare pe adresa instituţiei şi a fost redirecţionată către organele competente. Noi vom declanşa o anchetă la nivelul instituţiei, în funcţie de ancheta acelor instituţii. Nu DSP numeşte sau plăteşte personalul medical din centrele de vaccinare. În aceste centre sunt angajate persoanele care şi-au depus intenţia la primării, cu care sunt semnate şi contractele de muncă şi care fac inclusiv programul. DSP doar avizează şi face plăţile”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.

Adăscăliţei a precizat că eventualele sancțiuni din partea instituției pe care o conduce nu vor putea veni decât pe linia Inspectoratului Sanitar de Stat, care poate să facă verificări cu privire la îndeplinirea normelor sanitare.

ADVERTISEMENT

Tarife de până la 500 de euro

Situația nu este însă un caz unic. Câteva persoane din municipiul Botoșani afirmă că, referitor la aceste vaccinări fictive, cel care trebuia să injecteze serul către pacient ar fi consumat o doză de vaccin, însă nu a efectuat injecția, ci a golit-o pe brațul pacientului, pe podea sau inclusiv pe hainele acestuia, doza de ser în cauză fiind infimă. După aceea, pacientul ar fi obținut certificatul de vaccinare ca și când ar fi beneficiat de doza de vaccin contra COVID-19.

„O rudă mi-a spus că vrea să dea 300 de euro pentru două persoane, că ştie pe cineva la centrul de vaccinare şi e dispus să îi vaccineze fictiv. De asta şi majoritatea preferă acum Johnson, pentru că este cu o singură doză. Riscul să te prindă este mai mic”, a spus un cetățean din Botoșani monitorulbt.ro.

Tot respectivul afirmă că ar exista și o “listă de prețuri”, tariful majorându-se în conformitate cu gradul de rudenie al celui care dorește certificatul verde, chiar de la 100 de lei la 500 de euro. Din informații se pare că ar mai exista și alte sesizări cu detalii asemănătoate la procuratura din Botoșani.

ADVERTISEMENT