ADVERTISEMENT
News

Vaccinul anti-Covid, autorizat până la sfârșitul anului. Când va putea fi distribuit

Autor: Adrian Ilie | 14.11.2020 | 17:47
Vaccinul anti-Covid, autorizat până la sfârșitul anului. Când va putea fi distribuit
Cum arată adeverința de vaccinare anti Covid-19. La ce este util documentul. Sursa foto: hepta.ro

Compania farmaceutică Pfizer a trimis Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) primele date clinice privind vaccinul anti-Covid. EMA estimează că astfel este posibil ca vaccinul să fie autorizat până la sfârșitul anului 2020, iar distribuirea sa se facă începând din ianuarie, informează AFP, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Dacă datele sunt solide, ne vom putea da acordul pentru un prim vaccin până la sfârşitul anului şi vom putea începe distribuirea sa din ianuarie”, a afirmat Guido Rasi, președintele Agenției Europene pentru Medicamente, într-un interviu apărut sâmbătă în cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

EMA are ca rol autorizarea şi controlul medicamentelor în Uniunea Europeană,  iar după acordul final al Comisiei Europene, companiile farmaceutice vor putea să comercializeze vaccinul în toate statele UE.

Europenii  vor avea la dispoziție 6-7 vaccinuri anti-Covid

Agenția Europeană pentru Medicamente estimează că anul viitor vor apărea pe piață șase sau șapte vaccinuri diferite împotriva Covid-19, cel produs de Pfizer având cele mai mari șanse să fie primul disponibil pe piață, după ce compania a trimis către EMA primele date clinice.

ADVERTISEMENT

AstraZeneca a trimis datele pre-clinice, iar testele făcute pe animale sunt deja în curs de evaluare. De asemenea, și compania Moderna și-a anunțat intenția de a începe procesul de autorizare la nivel european al vaccinului  său.

Potrivit lui Guido Rasi, primele efecte ale vaccinului asupra răspândirii virusului vor fi vizibile după cinci sau șase luni, îndeosebi în cursul verii anului 2021.

Este evident că nu va posibil să fie vaccinată toată lumea, însă vom începe cu cele mai expuse categorii, cum ar fi persoanele în vârstă şi lucrătorii din sănătate, ceea ce va începe să blocheze punţile de transmitere”, a declarat președintele EMA.

ADVERTISEMENT

Acesta crede că declinul pandemiei  va fi observat după ce va fi vaccinată mai bine de jumătate din populația Europei, proces pentru care vor fi necesare cel puțin 500 de milioane de doze de vaccin.

Rasi crede că pentru o campanie de vaccinare de asemenea amploare va fi nevoie de cel puțin  un an. „Dacă totul se va desfăşura bine, la sfârşitul lui 2021 am avea o imunizare suficientă”, a adăugat Guido Rasi.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!