News

Vaccinul anti-Covid influenţează fertilitatea? Explicaţiile medicului Gabriel Diaconu

08.12.2020 | 16:12
Vaccinul antiCovid influenteaza fertilitatea Explicatiile medicului Gabriel Diaconu
ADVERTISEMENT

Un medic psihiatru explică relația dintre Covid-19 și vaccinurile împotriva acestui virus și fertilitatea umană. Gabriel Diaconu spune că face aceste precizări în contexul apariției unor mituri cu privire la acest subiect.

Acesta mai subliniază că dorește să clarifice această situație după ce rezultatele alegerilor parlamentare au adus în prim-plan personaje controversate, ale căror voci vor fi auzite mai des și ar putea cauza răspândirea unor informații cu totul eronate.

ADVERTISEMENT

Doctorul mai notează că sunt și mici sâmburi de adevăr în aceste povești, fiind „ceva copt în furnale profesionale, ca orice deep-fake” și aduce lămuriri cu privire la acestea.

Ce influență are Covid-19 și vaccinurile împotriva sa asupra fertilității. Explicațiile unui medic

Gabriel Diaconu spune „clar și răspicat”„NU există o relație nici între Covid și fertilitate, și încă și mai puțin între vaccin anti-Covid și fertilitate. Punct.”

ADVERTISEMENT

El explică motivul pentru care au apărut astfel de speculații: gaura din covrig exploatată de retorica anti-vaccinală în toată această perioadă se bazează pe faptul că un antigen al noului coronavirus care cauzează Covid, starleta mediatică, proteina spike (S) are un grad de homologie, adică asemănare, cu o proteină a propriului nostru organism. Această proteină se numește ”sincițină ” sau ”enverină”.

Această sincițină, sau enverină, este o proteină al cărei cod genetic NU este umanoid. Este o șurubelniță celulară pe care strămoșii noștri mamiferi, milioane de ani în urmă, au dobândit-o după ce au contactat un retrovirus, care și-a ”rescris” codul pentru propria lui sincițină în ADN-ul nostru. Ah, în caz că nu știai: până la 5% din codul nostru genetic e format din fragmente virale.Sinciținele sunt niște proteine absolut cruciale pentru formarea placentei, o parte a căreia comunică intim cu uterul, cealaltă cu bebelușul, prin cordonul ombilical”.

ADVERTISEMENT

Medicul psihiatru notează că baza acestor zvonuri este o simplă asemănare. „Și acum sâmburele de adevăr în relația dintre proteina Spike (S) a coronavirusului de tip SARS-Cov2 și sinciține: seamănă între ele. Seamănă între ele! Seamănă între ele în foarte mică măsură. Dar seamănă”, spune el, explicând și că limfocitele umane sunt capabile că facă diferența între între sinciține și proteina S pentru că nu există vreo asemănare între ele la nivel de epitop.

Diaconu subliniază că nu există niciun fel de relație între fertilitate și Covid-19. „Dacă relația dintre COVID-19 și fertilitate ar fi inclus un mecanism auto-imun care să implice o furtună de anticorpi razna îndreptată nu doar împotriva virusului, dar și sinciținelor, după atâta amar de victime ale infecției am fi observat deja o rată mare de avorturi spontane, de prim trimestru, la femei care au contactat COVID în sarcină. În fapt, nu au fost observate deosebiri între riscul de întrerupe prematură a sarcinii la femei seropozitive la Covid, comparat cu cele care nu au dezvoltat infecția. Deci mitul nu se regăsește și în realitate”.

ADVERTISEMENT

El adaugă și că vaccinurile pe bază de ARN nu influențează cu nimic fertilitatea. „Vaccinurile care conțin ARN mesager pentru acel fragment din proteina S, care să declanșeze mai apoi un răspuns imun robust, și competent, și care să ne protejeze de boală, preiau fix paragraful care încodează epitopul proteinei, nicidecum zona de homologie cu sinciținele. Drept urmare, similitudinea dintre cele două proteine nu include fragmentul homolog (asemănător).
Concluzia, deci este că sub NICIO formă vaccinurile pe bază de mRNA (ARN mesager) nu pot afecta sarcina, respectiv fertilitatea”, a conchis medicul.

ADVERTISEMENT