News

Vaccinul anti-COVID. Johnson&Johnson ar putea produce 1 miliard de doze în 2021

12.08.2020 | 10:59
Vaccinul antiCOVID JohnsonJohnson ar putea produce 1 miliard de doze in 2021
ADVERTISEMENT

Compania Johnson & Johnson (J&J) intenționează să producă anul viitor un miliard de doze din vaccinul împotriva COVID-19, dacă studiile clinice pe scară largă se vor dovedi un succes. Compania a început încă din iulie un studiu clinic pe oameni, în fază timpurie, scrie Reuters, preluată de News.ro.

J&J a dezvoltat vaccinul în colaborare cu filiala belgiană, Janssen. Primul studiu a fost făcut pe maimuțe, iar varianta cea mai performantă a vaccinului a dus la o imunizare puternică, dintr-o singură doză.

ADVERTISEMENT

În iulie a început testarea pe oameni, iar studiile clinice pe scară largă vor începe în  luna octombrie. Dacă Johnson & Johnson nu va avea la dispoziție pacienți suficienți pentru studiile finale, se ia în considerare injectarea cu coronavirus a unor voluntari sănătoși.

Johnson&Johnson a început deja producția

Johan Van Hoof, directorul diviziei de vaccinuri a companiei Janssen, a estimat că rezultatele privind eficacitatea vacccinului vor fi obținute la sfârșitul acestui ani sau prima jumătate a anului  2021.

ADVERTISEMENT

În pofida riscurilor financiare, Janssen a început deja producția pe scară largă a vaccinului, în așteptarea rezultatelor finale. Van Hoof a spus că mai multe milioane de doze vor fi produse în acest an, urmând ca până la finele lui 2021, compania să producă nu mai puțin de un miliard de vaccinuri.

J&J va face studiul clinic în Statele Unite și America Latină, acestea fiind regiunile cu incidența cea mai mare a infectărilor cu coronavirus. Astfel, rezultatele studiului  clinic  de fază a treia vor putea fi obținute mai repede.

ADVERTISEMENT

În cazul unei scăderi importante a numărului de cazuri, J&J ia în considerare infectarea unor voluntari cu noul coronavirus, pentru ca vaccinul candidat să fie testat pe ei. ”Analizăm această posibilitate”, a precizat Van Hoof, adăugând că procedura implică probleme de etică, mai ales în condițiile în care nu există încă un  tratament eficace împotriva bolii care să reducă riscurile pentru voluntarii infectați  în mod deliberat.

Și compania farmaceutică  britanică AstraZeneca, care dezvoltă un vaccin împotriva noului coronavirus în colaborare cu Universitatea Oxford, a invocat posibilitatea infectării deliberate, dacă testarea standard se va bloca, dar a precizat că este prematură adoptarea acestei soluții.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a anunţat,  marți, că Rusia a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin pentru Covid-19, la mai puţin de două luni de teste pe oameni şi înainte de finalizarea studiilor clinice pe scară largă.

 

ADVERTISEMENT