ADVERTISEMENT
News

Vaccinul anti-Covid oferă primele vești bune. Mortalitatea în rândul bătrânilor a scăzut semnificativ

Autor: Flaviu Popa | 11.02.2021 | 15:41
Vaccinul anti-Covid oferă primele vești bune. Mortalitatea în rândul bătrânilor a scăzut semnificativ
Indienii pregătesc un vaccin anti-Covid. Foto: Hepta

Campania de vaccinare la nivel global începe să arate primele semne pozitive, în condițiile în care studiile arată că mortalitatea din cauza Covid e în scădere.

ADVERTISEMENT

Grupele vulnerabile, cei în vârstă sau persoanele bolnave, au fost primele vaccinate, conform datelor oficiale.

Așadar, nu e de mirare că aceste grupe încep să culeagă beneficiile vaccinării și mortalitatea în urma infectării cu Covid-19 e în scădere.

ADVERTISEMENT

Campania de vaccinare anti-Covid dă primele roade

Situația s-a schimbat dramatic în special în cazul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani, conform unor date oferite de Universitatea Oxford.

Potrivit unui studiu realizat de Daniel Howdon, Jason Oke și Carl Heneghan, rata mortalității la persoanele peste 80 de ani a scăzut cu peste 30%.

ADVERTISEMENT

Cifra s-a schimbat și în cazul persoanelor sub 80 de ani, însă aici s-a înregistrat o scădere de doar 8%.

Specialiștii au avertizat că va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a trage primele concluzii oficiale ale efectelor vaccinării populației, însă primele semne sunt pozitive.

ADVERTISEMENT

„Aceste rezultate arată că grupele de oameni care au fost prioritizate pentru vaccin înregistrează o rată mai mică a mortalității. De asemenea putem spune că vaccinul începe să arate un efect în reducerea numărului de cazuri grave”, a punctat Daniel Howdon.

În Marea Britanie au fost vaccinați 13 milioane de oameni, în timp ce 519.533 au primit și a doua doză (rapel). Cifrele s-ar putea îmbunătăți după ce AstraZeneca va fi folosit la scară largă, vaccinul britanic primind oficial aprobarea din partea OMS pentru a fi folosit.

ADVERTISEMENT

La nivel mondial se folosesc momentan vaccinuri de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, precum și vaccinul rusesc Sputnik V (în unele țări) sau două vaccinuri produse de chinezi.

Marea Britanie se confruntă în același timp cu deja cunoscuta tulpină care e cu aproape 70% mai contagioasă decât varianta originală a SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!