News

Vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, aprobat în UE. Câte doze primesc țările europene

29.01.2021 | 17:37
Vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca, aprobat în UE. Câte doze primesc țările europene
Este periculos vaccinul AstraZeneca? Reacția companiei după ce au fost revizuite datele celor care au primit serul. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat folosirea în Uniunea Europeană a vaccinului dezvoltat de către compania AstraZeneca, oferind posibilitatea celor 27 de state membre să-și intensifice campania de imunizare.

În urma deciziei de vineri, vaccinul AstraZeneca devine oficial cel de-al treilea ser care primește aprobare în UE, după cele de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

ADVERTISEMENT

EMA a autorizat deja în decembrie utilizarea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech care este folosit acum în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar ulterior, pe 6 ianuarie, a fost aprobat și vaccinul Moderna.

Vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca a fost aprobat în UE

Vineri, 29 ianuarie, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat aprobarea vaccinului AstraZeneca / Oxford Covid-19 pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, potrivit BBC.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, AstraZeneca a solicitat autorizația de piață EMA la data de 11 ianuarie, însă o serie de controverse și discuții au amânat aprobarea.

Contractul dintre Comisia Europeană și AstraZeneca are la bază un acord de cumpărare în avans pentru furnizarea a cel puțin 300 de milioane de doze pentru statele membre UE, cu doze livrate în etape.

AstraZeneca, conflict deschis cu UE

Aprobarea acestui ser vine într-un context extrem de tensionat în ceea ce privește relațiile dintre UE și producătorul britanico-suedez. Compania farmaceutică este suspectată că nu și-a respectat acordul dat blocului european și că ar fi deviat doze către Regatul Unit.

ADVERTISEMENT

Dialogul dur s-a declanșat după ce săptămâna trecută compania AstraZeneca a anunțat că va livra mai puține doze de vaccin Comisiei Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Chiar în ziua aprobării, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat radioului german că înțelegerea contractuală semnată în august conține ”ordine obligatorii” și a cerut explicații.

Vaccinul AstraZeneca, nerecomandat persoanelor peste 65 de ani

Recent, comisia germană pentru vaccinare a afirmat că nu recomandă ca vaccinul împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltat de compania britanică AstraZeneca și Universitatea Oxford să fie administrat persoanelor de peste 65 de ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului dat publicității în această săptămână, în momentul de față nu există suficiente date în vederea evaluării eficienței sale pentru această grupă de vârstă.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri