News

Vaccinul anti-Covid produs de Johnson&Johnson a primit aprobarea Agenției Europene a Medicamentului

11.03.2021 | 16:25
Vaccinul antiCovid produs de JohnsonJohnson a primit aprobarea Agentiei Europene a Medicamentului
ADVERTISEMENT

Încă un vaccin împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 a primit aprobarea Agenției Europeane a Medicamentului. Este vorba despre serul produs de compania farmaceutică americană, care, potrivit comunicatului transmis cu puțin timp în urmă, se administrează într-o singură doză.

Comitetul pentru medicină umană din cadrul EMA a stabilit, pe baza documentației puse la dispoziție de producător, că acesta întrunește toate condițiile de eficiență, siguranță și calitate.

ADVERTISEMENT

Avem astfel al patrulea vaccin anti-Covid care poate fi utilizat în statele membre ale Uniunii Europene, alături de cele dezvoltate de Moderna, AstraZeneca şi Pfizer în colaborare cu BioNTech.

Vaccinul Johnson&Johnson a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului

În urma studiilor clinice s-a constatat că produs de Johnson&Johnson asigură o protecție efectivă de 66% în prevenirea oricăror forme de îmbolnăvire. Cu toate acestea, a fost dovedită o eficiență de 85% în prevenirea spitalizărilor și deceselor asociate bolii Covid-19.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește posibilele reacții adverse, acestea sunt în general slabe sau medii și dispar în decurs de două zile. Mai exact, pot apărea dureri de cap, oboseală, dureri musculare sau amețeală.

Vaccinul este recomandat persoanelor de 18 ani și se bazează pe tehnologia așa-numitului “vector viral”. Cu alte cuvinte, acesta folosește fragmente dintr-un virus diferit, inactivat, pentru a transmite instrucțiunile adevăratului virus, cel care provoacă maladia.

ADVERTISEMENT

Cu această ultimă opinie pozitivă, autorităţile din întreaga Uniune Europeană vor avea încă o opţiune de a combate pandemia şi de a proteja vieţile şi sănătatea cetăţenilor lor”, a declarat Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

În urma aprobării, Comisia Europeană va emite autorizarea de punere condiționată pe piață a vaccinului și va permite astfel statelor membre să includă acest ser în campaniile de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Este un alt pas cheie către asigurarea faptului că toţi cetăţenii pot accesa vaccinări sigure şi eficiente cât mai curând posibil. Autorizaţia Comisiei UE va urma în scurt timp”, a anunțat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, printr-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT