ADVERTISEMENT
News

Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat de UE. Diferențele față de Pfizer

Autor: Adrian Baciu | 06.01.2021 | 15:03
Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat de UE. Diferențele față de Pfizer
Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat de UE. Diferențele față de Pfizer. Sursa foto: hepta.ro

Miercuri, 6 ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a avizat utilizarea pentru vaccinul anti-Covid Moderna în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Produsul companiei americane este al doilea vaccin contra coronavirusului care primește avizul EMA pentru a fi administrat în statele din UE, după serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.

În 2020, Comisia Europeană a semnat cu Moderna un contract inițial pentru 80 de milioane de doze și și-a exercitat în decembrie opţiunea de achiziţionare a 80 de milioane de doze suplimentare de vaccin.

Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat în UE

Uniunea Europeană primește un un imbold în lupta cu pandemia de Covid-19, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, după mai multe analize, vaccinul anti-Covid produs de americanii de la Moderna.

ADVERTISEMENT

Conform înțelegerii, compania farmaceutică va livra statelor UE în total 160 de milioane de doze de vaccin, primele livrări fiind prevăzute în viitorul apropiat.

Imediat după aprobarea din partea EMA, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia luată de EMA, într-un mesaj postat pe Twitter,

”Vești bune în ceea ce privește eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri COVID-19 europenilor! EMA a evaluat vaccinul Moderna ca fiind sigur și eficient. Acum lucrăm la viteză maximă pentru a-l aproba și a-l pune la dispoziție în UE”, a scris șefa executivului comunitar pe site-ul de socializare.

ADVERTISEMENT

Diferențele produsului Moderna față de vaccinul Pfizer

Conform datelor oficiale, vaccinul Moderna este autorizat pentru imunizarea persoanelor peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer / BioNTech este autorizat peste 16 ani.

Totodată, vaccinul produs de Moderna se administrează în două doze injectabile în braț la distanță de 28 de zile.

ADVERTISEMENT

Din datele oferite de studiile clinice premergătoare aprobării, reiese că acest vaccin aprobat azi are o eficiență de 94,1% la pacienții sănătoși și 90,9% pentru pacienții cu boli asociate.

În urmă cu două zile, producătorul american de medicamente Moderna a anunţa că ministerul sănătăţii din Israel a autorizat vaccinul său anti-Covid-19, devenind, la acea dată, a treia ţară care autorizează folosirea acestui vaccin după SUA şi Canada.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!