News

Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat de UE. Diferențele față de Pfizer

06.01.2021 | 15:03
Vaccinul antiCovid produs de Moderna aprobat de UE Diferentele fata de Pfizer
ADVERTISEMENT

Miercuri, 6 ianuarie, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a avizat utilizarea pentru vaccinul anti-Covid Moderna în Uniunea Europeană.

Produsul companiei americane este al doilea vaccin contra coronavirusului care primește avizul EMA pentru a fi administrat în statele din UE, după serul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech.

ADVERTISEMENT

În 2020, Comisia Europeană a semnat cu Moderna un contract inițial pentru 80 de milioane de doze și și-a exercitat în decembrie opţiunea de achiziţionare a 80 de milioane de doze suplimentare de vaccin.

Vaccinul anti-Covid produs de Moderna, aprobat în UE

Uniunea Europeană primește un un imbold în lupta cu pandemia de Covid-19, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, după mai multe analize, vaccinul anti-Covid produs de americanii de la Moderna.

ADVERTISEMENT

Conform înțelegerii, compania farmaceutică va livra statelor UE în total 160 de milioane de doze de vaccin, primele livrări fiind prevăzute în viitorul apropiat.

Imediat după aprobarea din partea EMA, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia luată de EMA, într-un mesaj postat pe Twitter,

ADVERTISEMENT

”Vești bune în ceea ce privește eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri COVID-19 europenilor! EMA a evaluat vaccinul Moderna ca fiind sigur și eficient. Acum lucrăm la viteză maximă pentru a-l aproba și a-l pune la dispoziție în UE”, a scris șefa executivului comunitar pe site-ul de socializare.

Diferențele produsului Moderna față de vaccinul Pfizer

Conform datelor oficiale, vaccinul Moderna este autorizat pentru imunizarea persoanelor peste 18 ani, în timp ce vaccinul Pfizer / BioNTech este autorizat peste 16 ani.

ADVERTISEMENT

Totodată, vaccinul produs de Moderna se administrează în două doze injectabile în braț la distanță de 28 de zile.

Din datele oferite de studiile clinice premergătoare aprobării, reiese că acest vaccin aprobat azi are o eficiență de 94,1% la pacienții sănătoși și 90,9% pentru pacienții cu boli asociate.

În urmă cu două zile, producătorul american de medicamente Moderna a anunţa că ministerul sănătăţii din Israel a autorizat vaccinul său anti-Covid-19, devenind, la acea dată, a treia ţară care autorizează folosirea acestui vaccin după SUA şi Canada.

ADVERTISEMENT