News

Vaccinul anti HIV dezvoltat de Johnson & Johnson s-a dovedit ineficient. Ce au indicat testele clinice

Compania Johnson & Johnson a anunțat că vaccinul anti HIV dezvoltat în ultimii ani s-a dovedit a fi ineficient.
01.09.2021 | 17:13
Vaccinul anti HIV dezvoltat de Johnson  Johnson sa dovedit ineficient Ce au indicat testele clinice
ADVERTISEMENT

Compania americană Johnson & Johnson a anunţat, marți, că rezultatele furnizate de analiza primară a unui studiu clinic de fază 2b au arătat că unul dintre vaccinurile sale dezvoltate împotriva HIV nu oferă o protecţie suficientă împotriva infectării cu acest virus, informează CNBC.

Vaccinul experimental anti HIV dezvoltat de Johnson & Johnson este ineficient

Studiul de validare a eficacității vaccinului, cunoscut şi sub denumirea de ”studiu Imbokodo”, a debutat în 2017 şi a fost finalizat în 2020.

ADVERTISEMENT

Cercetarea a inclus aproximativ 2.600 de femei tinere din 5 ţări din Africa Sub-sahariană. Acest tip de vaccin a utilizat aceeași tehnologie de bază ca și serul anti-Covid.

Rezultatele studiului reprezintă ultimul efort în încercarea de a dezvolta un vaccin pentru a preveni virusul HIV sau imunodeficiența umană, care provoacă SIDA, o boală care a infectat peste 37 de milioane de oameni la nivel global începând cu anul 2020.

ADVERTISEMENT

”Deși acesta nu este cu siguranță rezultatul studiului pentru care am sperat, trebuie să aplicăm cunoștințele învățate din acest proces și să continuăm eforturile noastre pentru a găsi un vaccin care să fie protector împotriva HIV”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID).

Cercetătorii au concluzionat că 63 dintre participanții care au primit placebo și 51 care au primit vaccinul Johnson & Johnson s-au infectat cu HIV, rezultând o eficiență a vaccinului de 25,2%, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

”Doar dacă un vaccin este 50% eficient, poate reduce viitorul pandemiei HIV”, a spus Paul Stoffels, director științific al lui J & J.

Vaccinul s-a dovedit a fi sigur, fără efecte secundare grave raportate, însă studiul nu va continua din cauza eficacității extrem de scăzute, au spus cei de la Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

Procesul de studiu al vaccinului anti HIV a fost susținut de NIAID și Fundația Bill & Melinda Gates.

Reprezentanții companiei americane au mai anunțată că un studiu Mozaic de fază 3, care testează siguranţa şi eficacitatea unui alt vaccin anti-HIV, bazat pe o compoziţie diferită şi care este realizat pe bărbaţi care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi şi transsexuali, va fi continuat, urmând a fi încheiat în 2024.

Johnson & Johnson a intrat în lupta cu pandemia de Covid-19 în martie

Pe plan european, compania Johnson & Johnson a intrat oficial în lupta cu virusul SARS-CoV-2 în luna martie a acestui an.

Pe 11 martie 2021, comisia de specialitate din cadrul EMA a recomandat aprobarea condiționată a vaccinului Johnson & Johnson (J&J) pentru persoane de peste 18 ani.

J & J a fost al patrulea vaccin anti-Covid-19 omologat în UE, după cele produse de Biontech/Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Spre deosebire de toate acestea, vaccinul J&J are avantajul administrării unei singure doze. La celelalte trei produse, este nevoie de câte două doze pentru a obține efectul imunitar dorit.

ADVERTISEMENT