News

Vaccinul antiCovid, mult mai bun decât cel antigripal. Medic: protejează mai bine

12.11.2020 | 08:36
Vaccinul antiCovid mult mai bun decat cel antigripal Medic protejeaza mai bine
ADVERTISEMENT

În ciuda faptului că încă nu a apărut pe piață la nivel mondial, vaccinul antiCovid este considerat, de specialiștii din domeniul medical, a fi mult mai bun decât cel antigripal.

La două zile după ce Pfizer a anunțat că vaccinul său dezvoltat în colaborare cu BioNTech are o eficiență dovedită clinic de peste 90% contra noului coronavirus, Comisia Europeană a încheiat deja un contract de achiziționare a 300 de milioane de doze.

ADVERTISEMENT

Medicii vin cu vești bune în legătură cu acest tratament care ar putea pune capăt pandemiei și spun despre el că are o eficiență comparabil mai mare decât vaccinul antigripal.

De ce este vaccinul antiCovid mult mai bun decât cel antigripal

O bună parte din cetățeni are rezerve atunci când vine vorba de o vaccinare antiCovid, deși mulți dintre ai au luat, în trecut, doze din vaccinul contra gripei sezoniere.

ADVERTISEMENT

Pfizer, compania farmaceutică producătoare a vaccinului, a spus despre acesta că are o eficiență de 90 la sută. Mai exact, asta înseamnă că îi va proteja pe 90 la sută dintre cei vaccinați, o rată mult mai bună decât în cazul vaccinului antigripal sezonier, care are o eficiență de maximum 70 la sută.

”Atunci când compania producătoare a anunțat că este eficace în 90 la sută din cazuri înseamnă că dacă vaccinăm populația și o expunem la virus, 90 la sută din populația vaccinată nu va face boala, ceea ce este mai mult chiar decât vaccinul gripal.

ADVERTISEMENT

Vaccinul gripal ne ajută în proporție de 45-50 la sută, în cazul copiilor mici, și undeva în jur de 60-70 la sută, în cazul adulților și a vârstnicilor. De-asta a și fost un entuziasm deosebit când s-a anunțat acest lucru”, a explicat medicul Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, la Digi24.

Explicații privind modul de testare al vaccinului

Scepticii care se tem de vaccinul antiCovid pun la îndoială modul acestuia de testare înainte de a se ajunge la concluzia că are o eficiență de 90%. Același medic Sandra Alexiu explică faptul că, înainte a a anunța utilitatea tratamentul, Pfizer-BioNTech au realizat studii clinice complexe.

ADVERTISEMENT

”Noi discutăm de un studiu care a ajuns la un nivel de 40 și ceva de mii de subiecți, în jur de 45.000, în două loturi: un lot care a primit vaccin și un lot care a primit ser simplu, inert, ser fiziologic sau apă distilată, fără să știe nici doctorii care îi îngrijesc și nici pacienții cine ce a primit.

Acest lucru se știe doar de către o comisie independentă care supraveghează să nu existe erori, pentru că orice eroare și orice lucru care se află poate să influențeze studiul. După ce acești oameni au fost vaccinați, ei au fost expuși la boală și în momentul în care s-a studiat nivelul de anticorpi și felul în au reacționat, s-a constatat că 90 și ceva dintre acești oameni au făcut boala.

Se mai studiază acum, mai urmează să fie niște răspunsuri până la 164, s-a și anunțat în comunicat, dar și așa, 164 de oameni care au făcut boala din 45.000 este un lucru foarte bun. Ba mai mult, se pare că acești oameni care au făcut boala sunt din lotul care a primit ser simplu, și nu vaccinul cel nou, ceea ce înseamnă și ne dă motive de optimism că acest vaccin va avea eficiență foarte bună”, a mai explicat Sandra Alexiu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT