News

Vaccinul antigripal poate oferi o protecție vitală împotriva COVID-19. Cum ne ajută în lupta împotriva virusului

Serul antigripal protejează împotriva unora dintre efectele severe ale COVID-19, inclusiv internările la UPU, sepsis și accidentele vasculare cerebrale.
13.07.2021 | 13:55
Vaccinul antigripal poate oferi o protectie vitala impotriva COVID19 Cum ne ajuta in lupta impotriva virusului
Vaccinul antigripal poate oferi o protecție vitală împotriva COVID-19. Cum ne ajută în lupta împotriva virusului Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noile cercetări au fost prezentate la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID).

Vaccinul antigripal poate oferi o protecție vitală împotriva COVID-19

O analiză a datelor pacienților din întreaga lume sugerează că vaccinul anual împotriva gripei reduce riscul de accident vascular cerebral, sepsis și tromboză venoasă profundă (TVP) la pacienții cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Bolnavii de COVID-19 care fuseseră vaccinați împotriva gripei aveau, de asemenea, mai puține șanse de aajunge la secțiile de primiri urgențe și de a ajunge la secția de terapie intensivă (ATI).

Imunizarea lumii împotriva COVID-19 este o provocare și, deși producția și distribuția de vaccinuri crește zilnic, unele țări nu svor reuși să vaccineze un procent mare de populație până la începutul anului 2023.

ADVERTISEMENT

Recent, mai multe studii de dimensiuni modeste au sugerat că vaccinul antigripal poate oferi protecție împotriva COVID-19 – ceea ce înseamnă că ar putea fi o armă valoroasă în lupta pentru stoparea pandemiei.

Susan Taghioff, de la Universitatea din Miami Școala de Medicină Miller, Miami, SUA, și colegii au efectuat o analiză retrospectivă a datelor asupra a zeci de mii de pacienți din întreaga lume pentru a afla mai multe.

ADVERTISEMENT

În cel mai mare studiu de acest gen, echipa a selectat dosarele de identificare electronice anonimizate, existente în baza de date dedicată cercetării TriNetX, a mai mult de 70 de milioane de pacienți pentru a identifica două grupuri de 37.377 de pacienți.

Subiecții prezentau risc de a dezvolta forme severe de COVID-19

Cele două grupuri prezentau factori care ar putea influența riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19, inclusiv vârsta, sexul, etnia, fumatul și problemele de sănătate, cum ar fi diabetul, obezitatea și boala pulmonară obstructivă cronică.

ADVERTISEMENT

Membrii primului grup primiseră vaccinul antigripal între două săptămâni și șase luni înainte de a fi diagnosticați cu COVID-19. Cei din al doilea grup au avut, de asemenea, COVID-19, dar nu au fost vaccinați împotriva gripei.

Studiul a fost realizat folosind pacienți din țări precum SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Israel și Singapore.

Incidența a 15 rezultate adverse (sepsis, accidente vasculare cerebrale, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, insuficiență respiratorie acută, sindrom de detresă respiratorie acută, artralgie sau dureri articulare, insuficiență renală, anorexie, atac de cord, pneumonie, vizite la secția de urgență, internare în spital, internare la ATI și deces) în termen de 120 de zile de la testarea pozitivă pentru COVID-19 a fost apoi comparată între cele două grupuri.

Analiza a arătat că cei care nu au fost imunizați împotriva gripei au prezentat o probabilitate mai mare (cu până la 20%) de a ajunge la ATI.

De asemenea, au prezentat o probabilitate mai mare de a ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe (cu 58% mai mare), să dezvolte sepsis (cu 45% mai probabil), să aibă un accident vascular cerebral (cu 58% mai probabil) și o TVP (cu până la 40% mai probabil).

Riscul de deces nu a fost redus.

Nu se știe exact modul în care gripa oferă protecție împotriva COVID-19

Cele mai multe teorii se concentrează în ideii că serul stimulează sistemul imunitar înnăscut – mijloacele „generale” de apărare cu care ne naștem, care nu sunt adaptate pentru nicio boală anume.

Autorii studiului spun că rezultatele lor sugerează cu tărie că vaccinul antigripal protejează împotriva mai multor efecte severe ale COVID-19. Ei adaugă că sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi și a înțelege mai bine legătura posibilă, dar, în viitor, vaccinul antigripal ar putea fi folosit pentru a oferi o protecție sporită în țările în care vaccinul contra COVID-19 este în cantitate redusă.

Dr. Devinder Singh, autorul principal al studiului și profesor de chirurgie plastică la Școala de Medicină Miller de la Universitatea din Miami, spune: „Doar o mică parte din lume a fost complet vaccinată împotriva COVID-19 până în prezent și, cu toate devastarea care a avut loc din cauza pandemiei, comunitatea globală trebuie să găsească soluții pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea.

Accesul în timp real la datele a milioane de pacienți este un instrument puternic de cercetare. Împreună cu adresarea de întrebări importante, a permis echipei mele să observe o asociere între vaccinul antigripal și morbiditatea scăzută la pacienții cu COVID-19.

Aceasta constatare este deosebit de semnificativă, deoarece pandemia pune presiune pe resursele din multe părți ale lumii. Prin urmare, concluziile noastre – daca sunt validate prin studii clinice randomizate prospective – are potențialul de a reduce povara globală a bolii.”

Susan Taghioff adaugă, potrivit Medical Xpress: ”Vaccinarea antigripală poate beneficia chiar și persoanelor care ezită să primească un vaccin COVID-19 datorită noutății tehnologiei. În ciuda acestui fapt, vaccinul antigripal nu este în niciun caz un înlocuitor al vaccinului contra COVID-19 și pledăm pentru ca toată lumea să primească vaccinul COVID-19 dacă este posibil.

Promovarea continuă a vaccinului antigripal are, de asemenea, potențialul de a ajuta populația globală să evite un posibil ‘twindemic’- un focar simultan atât de gripă, cât și de coronavirus.

Indiferent de gradul de protecție oferit de vaccinul antigripal împotriva rezultatelor adverse asociate cu COVID-19, pur și simplu fiind capabil să păstreze sănătatea globală resursele de îngrijire prin menținerea numărului de cazuri de gripă sub control este un motiv suficient pentru a susține eforturile continue de promovare a vaccinării împotriva gripei.”

ADVERTISEMENT
Tags: