News

Vaccinul antigripal va putea fi făcut în farmacii, din noiembrie. Ce document este obligatoriu să ai la tine

Românii interesați de vaccinarea antigripală au fost informați că serul poate fi inoculat și în anumite farmacii, așa cum stabilește un ordin al Ministerului Sănătății.
26.10.2022 | 13:30
Vaccinul antigripal va putea fi facut in farmacii din noiembrie Ce document este obligatoriu sa ai la tine
Vaccinul antigripal va fi făcut și în farmacii, nu doar în cabinetele medicilor de familie. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

În prim-plan apare un program-pilot creat special pentru a crește numărul cetățenilor care au făcut vaccinul antigripal. Astfel, cei care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere o vor putea face și în farmaciile comunitare autorizate.

Cum poate fi făcut vaccinul antigripal în farmacii

Ordinul Ministerului Sănătății (MS) a fost publicat luni, dar va fi aplicat la începutul lunii noiembrie. Potrivit sursei citate, va fi nevoie de prezentarea unui document.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o recomandare medicală din care să reiasă că persoana interesată a mai efectuat cel puțin o vaccinare împotriva gripei în anii precedenți, după efectuarea o anamneză minimală pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

Conform ordinului MS, vaccinul antigripal va fi administrat gratuit sau contra cost, în funcţie de stocul serului. Injecția va fi făcută doar de acei farmacişti care au absolvit un program postuniversitar de pregătire în vaccinarea împotriva gripei sezoniere.

ADVERTISEMENT

În Ordinului MS nr. 3.262/2022 se mai arată că ”pentru a furniza serviciul de vaccinare împotriva gripei sezoniere, în farmaciile comunitare autorizate se pot administra vaccinurile destinate populației eligibile”.

 Lista farmaciilor în care se face vaccinul antigripal

Lista farmaciilor autorizate să desfășoare activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Totodată, această listă va fi actualizată de câte ori va fi nevoie.

ADVERTISEMENT

În cazul minorilor, vaccinarea antigripală se va face la solicitarea reprezentanților legali. De asemenea, farmaciile incluse în programul de vaccinare împotriva gripei sezoniere trebuie să afișeze cât mai vizibil intervalul orar în care se poate face vaccinul.

În urmă cu aproape două săptămâni, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică anunța că 401.785 de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, între 3 și 9 octombrie 2022,, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 59.564. În comparație, în 2021 au fost raportate 47.900 de cazuri în aceeași perioadă.

 

ADVERTISEMENT