ADVERTISEMENT
News

Vaccinul ar putea fi neputincios în fața tulpinei sud-africane a coronavirusului, crede un expert britanic

Autor: Adrian Ilie | 04.01.2021 | 21:05
Vaccinul ar putea fi neputincios în fața tulpinei sud-africane a coronavirusului, crede un expert britanic
Cât de eficient va fi vaccinul împotriva SARS-CoV-2 rămâne incert/ Foto: Hepta

Ministrul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a afirmat că este foarte îngrijorat de varianta sud-africană a coronavirusului, care ar putea fi mai periculos decât tulpina identificată în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

La rândul său, un om de știință britanic de la Universitatea din Oxford susține că vaccinul ar putea să nu fie eficace împotriva noii tulpini descoperite în Africa de Sud, transmite CNN preluând radio BBC.

Dacă în cazul tulpinii din Marea Britanie singurul risc suplimentar este legat de contagiozitatea sa, tulpina sud-africană ar fi suferit mutații mai importante care ar putea face virusul imun la vaccinurile aflate în uz.

Tulpina sud-africană, cu mutații mai vaste

Matt Hancock, ministrul Sănătății, a spus  că este foarte îngrijorat de de varianta sud-africană a coronavirusului pe care a descris-o ca „o problemă mai mare” decât tulpina din Marea Britanie, identificată în Kent. „Aceasta este o problemă foarte semnificativă”, a adăugat Hancock.

ADVERTISEMENT

Autoritățile britanice au restricționat deja zborurile din Africa de Sud și au dispus carantinarea oricărei persoane care vine din această țară.

Între timp, un om de știință de la Oxford a fost și mai clar în ce privește riscul tulpinii din Africa, anume acela ca vaccinul să nu fie eficient. Sir John Bell a spus că există „un mare semn de întrebare” în ce privește capacitatea vaccinurilor de a preveni îmbolnăvirea cu varianta sud-africană a COVID-19.

Intuiția mea este că vaccinul va fi totuși eficient împotriva tulpinii din Kent. Nu știu însă în ce privește tulpina sud-africană, există un mare semn de întrebare în  privința asta”, a declarat John Bell.

ADVERTISEMENT

Varianta din Marea Britanie își are originea în Anglia de sud-est, în regiunea Kent. Mutația face virusul mai ușor de transmis, însă nu există indicii că ar cauza forme mai grave ale bolii. De asemenea, mutația nu este suficient de considerabilă încât să afecteze eficientaț vaccinului.

În schimb, tulpina din Africa de Sud pare să fi suferit mutații mai importante care o pot face invulnerabilă la vaccinare. „Mutațiile asociate formei sud-africane sunt schimbări substanțiale în structura proteinei”, a adăugat Bell.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT