Vaccinul AstraZeneca contra COVID produce răspuns imun puternic. Marea Britanie vrea să-l lanseze anul viitor

SPECIAL FANATIK
Georgiana Dicu   
în Special Fanatik
26/10/2020, 14:40
Vaccinul AstraZeneca contra COVID produce răspuns imun puternic. Marea Britanie vrea să-l lanseze anul viitor SPECIAL FANATIK
Cât va costa vaccinul anti-Covid în Uniunea Europeană. Sursa foto: Hepta

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Universitatea din Oxford produce un răspuns imun similar atât la adulții mai în vârstă, cât și la cei mai tineri, iar reacțiile adverse au fost mai mici în rândul persoanelor în vârstă, a anunțat producătorul britanic de medicamente.

Un vaccin care funcționează este văzut ca un moment de cotitură în lupta împotriva noului coronavirus, care a ucis peste 1,15 milioane de oameni, a lovit economia globală și a închis viața normală în întreaga lume.

„Este încurajator să vezi că răspunsurile la imunogenitate au fost similare între adulții mai în vârstă și cei mai tineri și că reactogenitatea a fost mai mică la adulții în vârstă, unde severitatea bolii COVID-19 este mai mareRezultatele construiesc în continuare corpul de dovezi pentru siguranța și imunogenitatea AZD1222”, a spus un purtător de cuvânt al AstraZeneca pentru Reuters, referindu-se la denumirea tehnică a vaccinului.

Vaccinul AstraZeneca ar putea fi printre primele aprobate de autoritățile de reglementare

Vestea că vaccinul stimulează un răspuns imun la persoanele în vârstă este pozitivă, deoarece sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele în vârstă sunt cele mai expuse riscului de a muri de virus.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca ar putea fi unul dintre primele produse de marii producători de medicamente care să obțină aprobarea autorităților de reglementare, împreună cu cel produs de Pfizer și vaccinul candidat al BioNTech.

Dacă funcționează, un vaccin ar permite lumii să revină la o anumită măsură de normalitate după tumultul pandemiei.

Rezultatele testelor de imunogenitate efectuate pe un subgrup de participanți mai în vârstă sunt similare datelor publicate în iulie, care au arătat că vaccinul a generat „răspunsuri imune robuste” la un grup de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.

Denumit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, vaccinul a fost dezvoltat de oamenii de știință de la Universitatea Oxford și licențiat la AstraZeneca în aprilie, care și-a asumat sarcina de a extinde testele și producția.

Este posibil ca vaccinul să ofere protecție timp de aproximativ un an, a declarat CEO-ul Pascal Soriot în iunie.

Producătorul britanic de medicamente a semnat mai multe oferte de aprovizionare și producție cu companii și guverne din întreaga lume.

AstraZeneca a reluat studiul SUA al vaccinului experimental după aprobarea autorităților de reglementare americane.

Marea Britanie pregătește lansarea pe piață a vaccinului în prima parte a anului viitor

Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a declarat că pregătește logistica pentru o posibilă lansare pe piață a unui vaccin, deși acesta nu este încă gata.

“Din așteptările mele, m-aș aștepta ca lansarea să fie în prima jumătate a anului viitor”, a spus el. Întrebat dacă unii oameni ar putea primi un vaccin anul acesta, el a răspuns: „Nu exclud asta, dar nu acestea sunt așteptările mele principale.”

Închide ×