News

Vaccinul AstraZeneca, contraindicat unei noi categorii de persoane. Afecțiunea adăugată pe lista efectelor secundare

Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a adăugat încă o afecțiune pe lista efectelor secundare ale Vaxzevria.
12.06.2021 | 20:55
Vaccinul AstraZeneca contraindicat unei noi categorii de persoane Afectiunea adaugata pe lista efectelor secundare
ADVERTISEMENT

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC), comitetul de siguranță al EMA a concluzionat că persoanele diagnosticate anterior cu sindrom de extravazare capilară nu trebuie să se vaccineze cu Vaxzevria, vaccinul contra COVID-19 produs de AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca, contraindicat unei noi categorii de persoane. Afecțiunea adăugată pe lista efectelor secundare

O altă concluzie a PRAC este aceea că sindromul de extravazare capilară ar trebui adăugat în informațiile aprobate despre vaccin ca o nouă reacție adversă la acest vaccin, împreună cu o atenționare pentru a crește gradul de conștientizare al profesioniștilor din domeniul sănătății și persoanelor vaccinate cu privire la acest risc.

ADVERTISEMENT

Comitetul a realizat o evaluare aprofundată a șase cazuri de sindrom de extravazare capilară la pacienți vaccinați cu Vaxzevria. Majoritatea cazurilor au fost raportate la femei și în decurs de patru zile de la vaccinare.

Trei pacienți aveau în antecedente sindrom de extravazare capilară, iar unul a decedat ulterior. La date de 27 mai 2021, peste 78 de milioane de doze de Vaxzevria fuseseră administrate pe teritoriul UE/SEE și al Marii Britanii.

ADVERTISEMENT

Sindromul de extravazare capilară este o afecțiune foarte rară, gravă, caracterizat prin ieșirea de lichid (proteine plasmatice) la nivelul vasele de sânge mici (capilare), ducând îndeosebi la tumefierea (umflarea) membrelor superioare și inferioare, tensiune arterială scăzută, vâscozitate crescută a sângelui și niveluri scăzute de albumină (o proteină importantă din sânge).

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele sindromului de extravazare capilară și la riscul de reapariție a acestuia la pacienții diagnosticați anterior cu această afecțiune.

ADVERTISEMENT

Persoanele vaccinate cu Vaxzevria trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă prezintă simptome precum tumefierea rapidă a membrelor superioare și inferioare sau creșterea bruscă în greutate, în zilele următoare de la vaccinare.

Aceste simptome sunt adesea asociate cu senzația de leșin (din cauza tensiunii arteriale scăzute).

ADVERTISEMENT

Recomandările Agenției Europene a Medicamentelor

În urma evaluării efectuate de PRAC, EMA a emis un set de recomandări pentru persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca și pentru profesioniștii în sănătate, potrivit unui comunicat transmis de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Informații pentru persoanele vaccinate

A fost înregistrat un număr foarte mic de cazuri de sindrom de extravazare capilară la pacienții vaccinați cu vaccinul Vaxzevria.

Vaccinarea cu Vaxzevria este contraindicată dacă ați avut anterior sindrom de extravazare capilară.

Sindromul de extravazare capilară este o afecțiune gravă. Posibilitatea apariției acestei afecțiuni este foarte mică, însă se recomandă să fiți în continuare atenți la simptome, astfel încât să puteți primi tratament medical imediat pentru a înlesni recuperarea și a evita complicațiile.

Trebuie să solicitați imediat asistență medicală, dacă prezentați următoarele simptome în zilele de după vaccinare, care pot fi însoțite de senzația de leșin (din cauza tensiunii arteriale scăzute):

  • tumefiere rapidă a membrelor superioare și inferioare
  • creștere bruscă în greutate.
  • adresați-vă medicului dumneavoastră sau contactați autoritățile naționale de sănătate competente dacă aveți întrebări cu privire la utilizarea vaccinului în țara dumneavoastră.

Informații pentru profesioniștii din domeniul sănătății

EMA a evaluat cazuri de sindrom de extravazare capilară la persoane vaccinate cu vaccinul Vaxzevria.

Profesioniștii din domeniul sănătății nu trebuie să administreze Vaxzevria pacienților cu antecedente de sindrom de extravazare capilară.

Sindromul de extravazare capilară este o afecțiune foarte rară, gravă, care poate fi fatală dacă nu este tratată. Această afecțiune este caracterizată prin extravazarea de lichid din capilare, ducând la edem care afectează în principal membrele, hipotensiune, hemoconcentrare și hipoalbuminemie.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să conștientizeze riscul reapariției sindromului de extravazare capilară la persoanele care au avut anterior această afecțiune.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele de sindrom de extravazare capilară. Pacienții care prezintă un episod acut de sindrom de extravazare capilară după vaccinare necesită tratament medical imediat și pot necesita monitorizare continuă de specialitate și terapie intensivă de susținere.

Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să informeze persoanele care se vaccinează că trebuie să solicite asistență medicală imediată dacă prezintă următoarele simptome în zilele de după vaccinare, care pot fi însoțite de senzația de leșin (din cauza tensiunii arteriale scăzute):

  • tumefierea extremităților
  • creșterea bruscă în greutate.
  • informațiile despre vaccin vor fi actualizate pentru a include o contraindicație la persoanele cu antecedente de sindrom de extravazare capilară. Afecțiunea va fi, de asemenea, menționată ca reacție adversă cu frecvență necunoscută.

Profesioniștii din domeniul sănătății care prescriu, distribuie sau administrează vaccinul vor primi o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății în timp util, care va fi disponibilă pe o pagină specială de pe website-ul ANMDMR.

ADVERTISEMENT